IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичните промени правят кафето сутрин все по-горчиво и по-скъпо

По-тежките условия за отглеждане карат виетнамските фермери да поставят под въпрос стойността на кафето като култура за търговски цели

17:50 | 19.12.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За любителите на кафе напитката на бъдещето се оформя като горчива и скъпа, тъй като климатичните промени пресушава ключовите райони за отглеждането му по света, пише Bloomberg.

Все по-променливото време поставя реколтите в риск по целия свят. Очаква се по-издръжливите сортове да се справят по-добре, а за кафето това означава силна, земна робуста. Но във Виетнам, водещия производителя на тези зърна, се чува сигнал за тревога.

„Трябва да копаем по-дълбоко, за да стигнем вода“, казва 46-годишната Тран Ти Лиен за фермата си в провинция Даклак. „Някои години нямаме достатъчно вода за напояване. А някои години има твърде много дъжд“, посочва тя.

По-тежките условия за отглеждане карат виетнамските фермери да поставят под въпрос стойността на кафето като култура за търговски цели, а някои изкореняват дърветата си, за да насадят черен пипер или дуриан – пикантен плод, популярен в Югоизточна Азия и сред някои китайски потребители. Намаленото предлагане вече повиши цената на сорта робуста тази година до най-високото му ниво от поне 2008 г. Въпреки това растящите температури означават, че бъдещото производство ще е недостатъчно.

Кафето е индустрия за около 200 млрд. долара, която обхваща от малки ферми в Бразилия или Индонезия до пекарни за кафе и производители на крайни продукти, например Nestle. Традиционно продаващите като Starbucks предпочитат по-мекия, по-ароматен сорт арабика, а робуста се използва за инстантно кафе.

Потребителите обаче ще трябва да свикнат с различен вкус. Проучване от 2022 г. на тропически култури за търговски цели, което включва сорта арабика, както и авокадо и кашу, открива, че зърната са най-уязвими на климатичните промени, а регионите, подходящи за производството им, се свиват на световно ниво основно заради все по-топлото време. Изследователите откриват, че е нужно адаптиране, включително заменяйки сорта арабика с по-издържливия робуста.

Швейцарският производител на Nespresso и Nescafe – Nestle, е сред тези, които се борят с промяната.

„Оценките показват, че след 30 години почти 50% от земите за кафе, каквито ги познаваме днес, няма да бъдат жизнеспособни за производство на кафе“, ако не преборим климатичните промени, казва Филип Навратил, глобален ръководител на стратегическото бизнес звено за кафе на Nestle по време на интервю при обиколка на някои от виетнамските ферми, които доставят кафе на гиганта.

Nestle е основен потребител на робуста – в цял свят потребителите изпиват по над 6000 чаши Nesface всяка секунда. Компанията харчи по 700 млн. долара всяка година, за да купуват четвърт от производството на кафе на Виетнам.

Миналата година тя заяви, че ще инвестира над 1 млрд. шв. франка (1,2 млрд. долара) до 2030 г., за да насърчи фермерите, доставящи кафе за бранда ѝ Nescafe, за да използват по-устойчиви методи на земеделие, докато екстремният климат застрашава реколтата, и да се адаптират. Това включва замяна на съществуващите дървета със сортове, които могат да се справят по-добре с климатичните промени.

Дори най-издържливите зърна ще бъдат подложени на тест обаче с увеличаването на температурите.

„Робуста не е сребърен куршум за климатичните промени“, казва Дженифър Върн Лонг, главен изпълнителен директор на World Coffee Research, организация, създадена от световната индустрия за кафе през 2012 г. в подкрепа на иновациите. „То е по-толерантно към жегите и някои болести и зарази, но все още изучаваме ограниченията на робуста“, посочва тя.

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

В доклад от октомври World Coffee Research заяви, че светът може да се изправи пред недостиг на робуста през 2040 г. в размер на 35 млн. чувала, като се вземат предвид тенденциите към нарастващо потребление и влиянието на климатичните промени върху производството. (В момента светът произвежда около 80 млн. чувала робуста годишно.)

Лонг казва, че променящите се климатични модели може да доведат до драматично по-ниска реколта, което, от своя страна, ще остави милиони дребни фермери – които обаче произвеждат 60% от кафето по света – уязвими към икономическа и проводоволствена несигурност. Виетнамската индустрия се формира от мозайка от фермери, които се грижат за парцели с размер около един до два хектара.

Продължителни сухи периоди във Виетнам и липсата на вода за напояване през последните години сериозно засягат производителността на фермите, отглеждащи робуста, в централен Виетнам, показва проучване от 2021 г. на автори от организации, сред които е Vietnam National University. Страната се готви и за влиянието на явлението „Ел Ниньо“ през следващите месеци.

Под натиск от жега и недостиг на вода, Лиен вижда ползата по-устойчиви земеделски практики, включително подкрепените от Nestle. Тя и съседите ѝ са намалили химическите торове и осигуряват сянка за кафеените храсти, така че да са по-малко изложени на изгарящото слънце. Тя е засадила и черен пипер и бетелов орех, за да разнообрази.

„Когато прилагат това, имат повече приходи и може да спестим много труд“, казва Лиен, която започва да отглежда кафе преди близо тридесет години. „Сега виждам кафето си по-добре развито, с по-добри добиви“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 4 месеца
Иииии..яко.Оправихте ми вечерта бе:)Тъкмо си мислех че денят ще мине без някоя подобна щу.ротия , *** не би..А с индийското орехче как стои въпроса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 4 месеца
това все пак е само началото . желаем успех в търсенето на промоционални оферти на форумните климатолози и астрономи . днес кафе , а от утре пшеница и царевица , за месото въобще няма и да пиша ... :))) ... сами ще видят резултата от "накланяне оста на планетата" , и то още до две-три години , нема да чакаме 2030 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още