IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в реколтата на кафе във Виетнам вероятно ще оскъпи любимата напитка

Световното потребление на зърна робуста е нараснало с 10% през сезон 2022-23 г.

17:42 | 05.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Светът може да получи по-малко кафе от Виетнам – най-големия производител на сорта робуста, използван в разтворими напитки и еспресо, тъй като по-малката реколта и растящото местно търсене притиска доставките, съобщава Bloomberg.

Страната вероятно ще произведе 1,6 до 1,7 млн. тона зърна от сегашната реколта спрямо 1,78 млн. тона година по-рано, заяви До Ха Нам, заместник-председател на Виетнамската асоциация за кафе и какао, на конференция в град Хошимин. Запасите от миналата реколта са почти изчерпани, добави той.

Перспективите пред предлагането е поредната нежелана новина за потребителите, които вече са изправени пред по-високи разходи за ежедневното си кафе. Тази година фючърсите върху сорта робуста в Лондон се покачиха до най-високото ниво от началото на 2008 г. заради недостиг в доставките. Те скочиха с над 10% само миналия месец, което е най-големият им ръст от януари.

Световното потребление на зърна робуста е нараснало с 10% през сезон 2022-23 г., тъй като по-по-ниското производство на зърна арабика от висок клас, съчетано с по-високите цени, допринесе за промяната в потреблението. Най-добрите производители на робуста обаче изпитват трудности да отговорят на нарастващото търсене.

Земеделските площи във Виетнам намаляват, особено в големите провинции Даклак и Дакнонг, а добивите също спадат в някои райони, посочва Нам, който е и председател на водещия износител Intimex Group.

Общата площ, на която се отглежда кафе в страната, вероятно е около 600 хил. хектара, каза Нам, в сравнение с последната оценка на министерството на земеделието от 700 хил. хектара, тъй като фермерите изсичат кафеени дървета за по-доходоносни култури като дуриан и авокадо.

Износът на Виетнам може да спадне с 15% през сезон 2023-24 г. спрямо 1,66 млн. тона година по-рано, каза Нгуен Нам Хай, председател на асоциацията, на същата конференция. Той добави, че прибирането на реколтата е приключило на 50% до края на ноември. Местните цени са се повишили с повече от 40% спрямо година по-рано.

Местното потребление на зърна може да скочи до 350-400 хил. тона годишно от сегашните 260 хил. тона, след като заводите за разтворимо кафе достигнат пълния си капацитет, каза Нам, без да дава времева рамка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още