IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Китай отменя доставките на пшеница от САЩ?

Вносът на пшеница в Китай може да намалее през 2024 г., като анулираните доставки и забавянията пораждат опасения за отслабване на търсенето

08:50 | 27.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

На 8 март Китай отмени доставката на 240 хил. тона американска зимна пшеница. На 15 март друга партида, този път 264 хил. тона, също беше отменена. Американските износители бяха оставени с опцията или да задържат половин милион тона пшеница, или да намерят други купувачи, пише Deutsche Welle.

Товарите с австралийска пшеница също бяха засегнати през март, тъй като китайските вносители или отмениха, или отложиха доставките на около 1 милион тона пшеница с произход Австралия за второто тримесечие.

Андрю Уайтлоу, селскостопански анализатор, базиран в Австралия, определя отмяната на товарите като „мечи индикатор“.

„Дали го правят, за да купуват отново по-евтино, или защото има по-малко търсене, това все пак е мечи поглед върху пазара“, изтъква той пред Bloomberg.

Фактът, че над половин милион тона американска пшеница бяха отменени, предизвика много дискусии сред търговците на зърно.

Според данни на Министерството на земеделието на САЩ, проследявани от 1999 г., това е най-голямото отменено количество пшеница до момента.

„Тези анулирания показват, че Китай може да получи пшеница по-евтино от други“, коментира Бен Бъкнър, главен анализатор на зърнени храни в базираната в Чикаго AgResource Co., цитиран от Bloomberg.

Дните на непрекъснато покачване на цените на зърнените храни и другите селскостопански стоки изглежда отминаха, поне засега.

Според последните данни на Министерството на земеделието на САЩ, към 28 март запасите от царевица са се увеличили с 13%, а запасите от соя с 9%. Запасите от пшеница отбелязват най-голям ръст - 16%.

Добри климатични условия за пшеница

В допълнение към по-високите нива на запаси, подобряването на метеорологичните условия също е допринесло за по-ниските цени, обяснява Торстен Тидеман, главен изпълнителен директор на Grain AG, базирана в Хамбург, Германия, компания.

„В повечето региони се отчита повече от достатъчно водоснабдяване и следователно добри условия за качествени реколти“, изтъква той пред DW, добавяйки, че зимното време е доста по-различно от миналата година, когато някои региони са се сблъскали с продължителни сухи периоди и други негативни фактори като замръзване.

Тидеман смята, че ситуацията като цяло е по-спокойна, отколкото тази преди година. „Имаме като цяло прилична реколта от царевица. Имаме и достатъчно доставки от соя и соев шрот. А Аржентина и Бразилия ще съберат прилична реколта през следващите седмици“, добавя той.

Освен това Русия продължава да е в състояние да изнася милиони тонове пшеница и вероятно ще достигне пазарен дял от приблизително 29% на световния пазар на пшеница за фискалната 2024/25 година, прогнозира Тидеман.

Перспективи за големи реколти

Ако няма неочаквани неблагоприятни метеорологични явления, Китай може да постигне по-голяма и по-висококачествена реколта от пшеница тази година, сочат доклади на пазарния наблюдател S&P Global Commodity Insights.

Стоковите експерти основават предположението си на данни от китайската метеорологична агенция от началото на март, според които снеговалежът между януари и февруари в ключовите региони на страната за отглеждане на зимна пшеница е увеличил влажността на почвата и че повечето растения са преминали безопасно през зимния покой.

Освен това се очакват само минимални щети от замръзване в части от тези региони, съобщи S&P Global Commodity Insights, добавяйки, че етапът на растеж на културата е „до голяма степен подобен или по-добър от същия период на миналата година“.

Но Тидеман смята, че „човек трябва да бъде предпазлив, когато гледа баланса на пшеницата за следващата година" и предупреди за прекомерния оптимизъм за глобалното предлагане на пшеница.

„Предполагам, че в сравнение с предходните години ще видим намаляване на запасите в страните износителки през 2024/25 г. Това се дължи отчасти на по-малките очаквания за реколтата и леко нарастващото търсене поради по-ниските цени“, казва той.

Тидеман вярва, че  цените могат „експлозивно да се покачат отново“, ако има провал на реколтата или неблагоприятни метеорологични събития. Като пример той спомена лошата реколта във Франция, където сушата може да удари отново през май или юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 27.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още