IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високата цена ограничава износа на руска пшеница трети пореден месец

В Русия очакват добра реколка и през 2024 година на фона на влажната есен и дебелата снежна покривка

15:45 | 17.01.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Износът на руска пшеница остава без сериозни изменения на годишна база за трети пореден месец, сочат изчисленията на анализаторската компания "СовЭкон", която следи развитието на сектора от 90-те години на миналия век. Очакванията са, че износът през януари ще бъде в диапазона 3,5-4 млн. тона. През януари 2023 година износът достигна 3,9 млн. тона.

Към средата на януари от страната са изнесени около 2 млн. тона спрямо около 3 млн. тона през целия декември, когато продажбите рязко намаляха в последните дни на месеца. През ноември износът на пшеница пък достигна най-ниското си ниво от началото на сезона.

Според руските анализатори основната причина за неблагоприятното развитие на пазара е по-високата цена на руската пшеница. Към 14 януари тя достигна около 244,50 долара за тон спрямо 243 долара за тон за пшеница от Франция. В търг за доставка на зърно в Египет руски оферти са били с цена от 265 долара за тон, което е "минималната препоръчителна цена" на Министерството на земеделието на Русия.

Поскъпването на рублата спрямо щатския долар за втори пореден месец, както и неблагоприятното време в Черно море, също допринасят за ограничаване на износа.

През лятото Русия се оттегли от "зърнената сделка" с ООН и Турция, която позволи на Украйна да изнася част от зърнената си продукция през Черно море. Тогава очакванията бяха за съществен ръст на износа и руската пшеница да заеме нишата на украинската на световните пазари. Киев обаче успя да развие свой транспортен коридор и от август 2023 година до средата на януари през него са превозени 16 млн. тона товари, според статистиката на украинските власти.

Това е една от спечелените битки на Украйна над Русия през 2023 година, когато с помощта на далекобойни ракети от западни съюзници и морски дронове украинските военни, без собствена военна флотилия, получиха превъзходство в Черно море.

Според оценките на експертите от "СовЭкон" реколтата от пшеница в Русия през 2023 година е около 91,7 млн. тона, а и през 2024 година също се очакват добри постижения на фона на влажната есен. Натрупана беше и достатъчна снежна покривка, преди температурите на въздуха да паднат съществено в Русия, както и в други части на Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 11
khao
преди 3 месеца
"рекордна" е защото откраднаха много от Украйна и сега я продават като руска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още