IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пеканов: България ще купи хеликоптери за спешна помощ до края на 2023 г.

Само един от 22 закона, нужни за усвояване на средства по Плана за възстановяване, е приет, коментира той

21:33 | 08.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Пеканов: България ще купи хеликоптери за спешна помощ до края на 2023 г.

България ще купи хеликоптери за спешна помощ до края на следващата година, разкри пред БНТ служебният вицепремиер по управление на средствата от европейските фондове Атанас Пеканов. Той коментира темата по повод катастрофата с румънския автобус, след която Румъния изпрати 5 хеликоптера за спешна помощ на пострадалите, предава БГНЕС.

По думите на Пеканов само един от общо 22 закона, необходими за усвояване на средства по Плана за възстановяване, е приет. Други закони са в парламента, но не са приети, други са на ниво "работна група" и предстоят много важни стъпки по приемането им, коментира той. Според него Законът за личния фалит ще осигури защита на най-задлъжнелите граждани и трябва да реши част от казусите с изсветляване на обществените средства, включително от Европейския съюз.

"Парламентът се занимаваше с други теми. За съжаление, не успя да приеме ключови закони", допълни служебният вицепремиер.

"Отговорност на служебния кабинет е в идните 10 седмици всички организационни дейности да се свършат - да се изготвят законопроекти, да се направи подготовка на различни реформи и да стартират инвестиционни проекти, които са обещани да се случат през тази година. Това ще отговори както на заложените цели за първото плащане, но и да подготви второто плащане, което трябва да се поиска през декември. Всеки, който смята да се кандидатира за народен представител в бъдещия парламент, трябва да знае, че парламентът ще трябва да реши важни казуси и да приеме важни изменения на закони, за да се направи второто поискано плащане“, заяви Пеканов.

Според него членството ни в ОИСР се движи добре, а в следващите дни процесът ще тръгне и остава приоритет за него.

Пеканов смята, че в текущата ситуация "Газпром" не е надежден дългосрочен доставчик, но отбелязва, че други европейски страни продължават търговските си взаимоотношения с тях. Диверсификацията трябва да се постигне на първо място, но като цяло дългосрочно Европа трябва да стане по-независима, суверенна и силна и да задоволи нуждите си без значение от геополитическите конфликти, смята Пеканов.

Той коментира още, че не се водят разговори с него за политически проект. "Аз съм се върнал като експерт. Приоритетите са ни членството в ОИСР, членството в еврозоната и европейското фиансиране да се използва по най-прозрачния начин", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
aldy
преди 1 година
Разбира се, американски. И със 100% предплата. С миндосите е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още