IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докога ще се повишават цените на лекарствата?

Ръст на цените на медикаментите без лекарско предписание от над 10% очаква Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки

12:12 | 25.08.22 г.
Снимка: pixabay
Снимка: pixabay

Процесът на увеличение на цените на лекарствата продължава. Най-често става дума за лекарства без лекарско предписание и за хранителни добавки. Този процес ще продължи. Това каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки в България Николай Костов пред Bulgaria ON AIR. 

„Увеличението ще стане двуцифрено число“, коментира той. И уточни, че лекарствата по лекарско предписание са силно защитени по отношение на ценообразуването. При тях са увеличени цените на единични продукти.

Костов очаква увеличението на цените на лекарствените продукти без лекарско предписание да е повече от 10%, може би около 12-13 на сто. При някои продукти може да е с 20 на сто, при други – с 8 на сто до края на годината. 

Той отбеляза и друга тенденция на лекарствения пазар - през последните години е имало ръст в търсенето на лекарства за разлика от тази година. За него това е индикация, че потребителите вече трудно си позволяват да купуват лекарства на тези цени. 

„Видимо е, че хората все повече не могат да си позволяват цените на медикаментите“, коментира той.

"Десетки видове лекарства липсват на пазара. Това са най-често оригинални лекарства на фирмите производители. За лечение на диабет липсват много лекарства", каза още Костов.

От ноември предписването на антибиотици ще става само с електронна рецепта и тази група медикаменти ще бъде единствената, при която хартиена рецепта няма да се издава. Целта е промяната да осигури на лекарите база данни с информация за лечението на пациентите. „За съжаление обаче това е само една група лекарства. Има и други важни групи, които ще продължават да се изписват на хартия и няма да остане никаква следа от тези предписания”, каза Николай Костов.

По този повод той коментира, че е наложително всички лекарства да бъдат с електронни рецепти, особено тези по лекарско предписание. „Антибиотиците са важна група и натрупването на информация за лечебния процес е важно за правилното управление на тези процеси. Всичко това ще бъде от полза на болните и лекарите", коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още