fallback

Здравният министър обещава допълнителен внос на липсващи лекарства

Определени фирми ще осигурят още в понеделник доставка на антибиотици, каза Асен Меджидиев

17:05 | 06.01.23 г.

Министерството на здравеопазването е направило организация така, че да бъдат внесени допълнителни количества медикаменти за зареждане на аптеките. Това каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Той извънредно коментира темата с недостига на лекарства, който ескалира в края на миналата година.

Асен Меджидиев допълни, че вносът на медикаменти, особено на произведените в страните от ЕС, е затруднен. Проблемът с липсата на лекарства е в европейски мащаб. Има голям недостиг в 27-те членки на ЕС, посочи министърът. Той поясни, че по казуса са сезирани Европейската комисия и Европейска агенция по лекарствата (ЕМА). По думите му много от субстанциите идват от Китай и Индия, което засилва дефицита на лекарства.

Министерството на здравеопазването е направило организация така, че да бъдат получени допълнителни количества за зареждане на аптеките. От една страна се проверяват всички наличности по складовите бази при търговците на едро, активизирани са и българските производители да компенсират, стана ясно от думите на Меджидиев.

Водени са и разговори с асоциацията на паралелните вносители на лекарства, откъдето има уверение, че са договорени повечето липсващи медикаменти за началото на другата седмица. Здравният министър е получил информация, че определени фирми ще подсигурят още в понеделник наличието на антибиотици. „Най-важен в момента е недостигът на антибиотици, антипиретици, антидиабетни и антихипертензива. С усилията, които полагаме, съм сигурен, че в България ще постигнем резултати. Всичко е мобилизирано в тази посока”, увери той.

В Министерството на здравеопазването е обсъден и вариант за налагане на пълна забрана за износ на медикаменти от България, но това не е законосъобразно, тъй като европейските конвенции са такива, че такава забрана може да се налага само при извънредна епидемична обстановка, обясни Меджидиев.

„Ако всяка страна наложи такава забрана, ще се получи още по-голям недостиг, затова се обръщаме към Европейската комисия за съвместни действия и да координираме с другите европейски държави“, посочи той.

Здравният министър уточни, че от болниците няма информация за конкретна липса, която да е притеснителна. За аптеките, в които има липси, ще се проверява дали са заведени искания към търговците на едро за липсващите медикаменти.  Той предупреди, че при установени нарушения ще се налагат и тежки санкции. „Ако хванем такъв търговец - директно отнемане на лиценз”, предупреди министърът. Той призова да не започва презапасяване с антибиотици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:07 | 06.01.23 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още