IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е платила 345 млн. лв. за ваксини срещу Covid

Има шанс да бъдат спестени поне 50% от парите за заявените количества ваксини, каза министърът на здравеопазването Асен Меджидиев

14:55 | 10.05.23 г. 12
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

България е платила 345 млн. лева за ваксини срещу COVID-19 досега. Това каза министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев по време на парламентарния контрол, предава БТА.

От общо досега доставените в България близо 14,5 млн. ваксини са бракувани 1 432 325 на стойност близо 33 млн. лв., посочи още той. По думите му предстои бракуването на още 370 хиляди ваксини за над 11 млн. лв.

„Силно се надявам по време на преговорите, които се водят в момента, да се намалят количествата на предстоящите доставки наполовина“, каза още министър Меджидиев и уточни, че към момента е действащо само споразумението с производителя Pfizer, по което тази година България има да получава 8 340 368 дози ваксини. По думите на Меджидиев се върви „към леко отстъпление от страна на Pfizer и страната ни може да спести поне 50% от сумата, която трябва да плати" по заявените над 8 млн. дози.

Според министъра ако успеем да договорим намаляването на дължимите по договора средства за ваксини, ще получим и намален брой дози - само около една пета от тях. Освен това доставянето им ще бъде на разсрочено плащане, обясни Меджидиев. „Мандат на ЕК ще дадем само за това нещо при условие, че следващите години е прекратен изобщо договорът", посочи той.

Приложените дози ваксини срещу коронавирусната инфекция са над 4,5 млн., допълни министърът.

Страната ни е дарила на Кралство Бутан 172 500 дози ваксина, на Република Северна Македония - 51 480 дози, на Бангладеш - 270 хил. дози, на Босна и Херцеговина - 258 570 дози, на Иран - 2 830 400 дози.

България е заявяла неколкократно, че е необходимо да се прекрати сега действащото споразумение или драстично да се намалят количествата на база реални потребности, без каквито и да било финансови обезщетения, произтичащи от това, припомни още Меджидиев.

В началото на юни 2022 г. и в края на октомври 2022 г. министрите на здравеопазването на България, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения изпратиха общи писма до европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните, с които призовават ЕК да предоговори условията на споразумението, като намали количествата ваксини съобразно реалните потребности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 11 месеца
До: zelka007 високата смърност няма много общо с ваксинирането, а с това че здравната ни система е тотално скъсана и бялата мафия... мой приятел почина, защото постоянно го връщаха от болницата, а не защото не можеше да го спасят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 11 месеца
всъщност голямата далавера беше с PCR тестовете... един тест беше (по спомен) 80 лева. Докато беше пандемията 2 пъти хванах някакъв грип от малката... две отрицателни PCR-a ... 160 лева назад за здравната каса от без нищо! .. не беше измама, но тотално некадърна и нефелна реакция на всички правителства с тия глуупави блокади... и основна причина за днешната инфлация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 11 месеца
До: cyclop... така е нефелен , то ясно инвестори от сой масово туканка , заможни , имотни ... ама под материали за тунджата , токът и олиото се изсипвате всичкото заможен орталък от форума да се ривете ... ако сега един читав суджук гони 100 кинта килото , чакай да видиш след 5 годинки ... ще те питам колко си ербап на 150 кинта за кило телешко ... и то обикновенно , читавото расло на полянка ще гони 500 кинта (не че и сега няма телешко по 500 кинта) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
cyclop
преди 11 месеца
Онлайн ли ще ми тежкарееш за финансово състояние, бе, трололол мамин сладък. Обувай чехли, че ще настинеш по чорапки на мръсния линолеум в панелния офис на НПО-то. Гледам имаш до късно да заработваш коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 11 месеца
До: cyclop ... и спечели ли я сумата ве нефелен ... :))) ... който нема пари за мръвка от теле , да яде квото иска ... брашното от щурци е за такива кат тебе ... даже нема да разбереш в какво точно и по колко го слагат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
cyclop
преди 11 месеца
Бих заложил голяма сума, че когато почне манипулацията и пропагандата за това, НПО платеният пропаганден вувузцел "зелка" ще бъде 100% в подкрепа на яденето на бръмбари и червеи, ще доказва как са изключително полезни и само чрез тях може да опазим климата. И естествено ще обижда тези, които не искат да ядат бръмбари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
cyclop
преди 11 месеца
До: zelka007 Всички знаеха, ама от телевизора излъгаха слабоумните, а зад кадър се разиграха стотици милиони, по 5 инжекции ми поръчали за всяко живо човече в България, от експериментална псевдоваксина, която от есента на 2020 беше 100% доказано и известно че не спира разболяване и разпространяване... Ох гниидо долна не си ли намери нормална работа а продължаваш по НПО аджендите твойта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 11 месеца
До: cyclop ... нефелен , кво квuчиш веее , възрастните хора според СЗО трябва да се ваксинират на 6 месеца с бустер дози ... ти знаеше ли през 2020 , че вируса ще "олекне" толкова бързо ?! въобще някой знаел ли е как ще се развие точно пандемията , освен свръх интелектите кат тебе и останалите мангъроиди ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 11 месеца
До: Един Българин ... ами в ГЕРБ може да са всекакви , ама под строй ходиха и се ваксинираха , ваксинираните аниваксъре от *** тоже , аве говорещите глави от ТВ-то може да правят циркове за пред народеца , ама кога е за техния (цензура) се ваксинират и си се лекуват ... пък проссттооватият народец му пуснаха мангъроида , и съответно смъртност като в африканска държава , че даже май победихме и африканските ... :))) ... количествата са по-малко отколкото ако всичко се спазва от всеки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
cyclop
преди 11 месеца
"...общо досега доставените в България близо 14,5 млн. ваксини... Pfizer, по което тази година България има да получава 8 340 368 дози.." ЗА КОГО В СЕДЕМ МИЛИОНА БЪЛГАРИЯ СА ПОРЪЧАЛИ 30 милиона инжекции Беееееее!!?? и ТОВА Е СТАНАЛО КОГАТО не беше разрешено да се инжектират под 12 годишни!!! КОГА ЩЕ ИМА СЪД ЗА КРАДЦИТЕ В КОЛОСАЛНИ РАЗМЕРИ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още