IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е платила 345 млн. лв. за ваксини срещу Covid

Има шанс да бъдат спестени поне 50% от парите за заявените количества ваксини, каза министърът на здравеопазването Асен Меджидиев

14:55 | 10.05.23 г. 12
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

България е платила 345 млн. лева за ваксини срещу COVID-19 досега. Това каза министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев по време на парламентарния контрол, предава БТА.

От общо досега доставените в България близо 14,5 млн. ваксини са бракувани 1 432 325 на стойност близо 33 млн. лв., посочи още той. По думите му предстои бракуването на още 370 хиляди ваксини за над 11 млн. лв.

„Силно се надявам по време на преговорите, които се водят в момента, да се намалят количествата на предстоящите доставки наполовина“, каза още министър Меджидиев и уточни, че към момента е действащо само споразумението с производителя Pfizer, по което тази година България има да получава 8 340 368 дози ваксини. По думите на Меджидиев се върви „към леко отстъпление от страна на Pfizer и страната ни може да спести поне 50% от сумата, която трябва да плати" по заявените над 8 млн. дози.

Според министъра ако успеем да договорим намаляването на дължимите по договора средства за ваксини, ще получим и намален брой дози - само около една пета от тях. Освен това доставянето им ще бъде на разсрочено плащане, обясни Меджидиев. „Мандат на ЕК ще дадем само за това нещо при условие, че следващите години е прекратен изобщо договорът", посочи той.

Приложените дози ваксини срещу коронавирусната инфекция са над 4,5 млн., допълни министърът.

Страната ни е дарила на Кралство Бутан 172 500 дози ваксина, на Република Северна Македония - 51 480 дози, на Бангладеш - 270 хил. дози, на Босна и Херцеговина - 258 570 дози, на Иран - 2 830 400 дози.

България е заявяла неколкократно, че е необходимо да се прекрати сега действащото споразумение или драстично да се намалят количествата на база реални потребности, без каквито и да било финансови обезщетения, произтичащи от това, припомни още Меджидиев.

В началото на юни 2022 г. и в края на октомври 2022 г. министрите на здравеопазването на България, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения изпратиха общи писма до европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните, с които призовават ЕК да предоговори условията на споразумението, като намали количествата ваксини съобразно реалните потребности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Един Българин
преди 11 месеца
ББ ни набута с този ограбващ договор, при положение че беше ясно че няма интерес от експеримента от страна на Българите. Оказахме се най-далновидния народ в ЕС, но не и футболиста на Витоша (Бистрица), който ни "закрилял" и "предпазвал" в борба с "вятърни мелници" и за това поръча неизползваемо количество ваксини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Dreamer
преди 11 месеца
Да бяха вкарали 10% за кампания и поставяне, че толкова много ковчези .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още