IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със закон ще се намалява привлекателността на електронните цигари

Предложения за промени в Закона за тютюна, публикувани за обществено обсъждане, се приемат до 15 юни

21:54 | 31.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Не по-късно от 23 юли държавите членки на ЕС трябва да променят законодателството си така, че да намалят привлекателността на нагреваемите тютюневи изделия. Новите изисквания по европейска директива ги задължава да направят промени, с които да повишат информираността на потребителите за нивото на риска, свързан с употребата на електронни цигари.

До 15 юни в Портала за обществени консултации се приемат становища за промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия.

С проекта на закон се предвижда забрана за предлагането и продажбата на нагреваеми тютюневи изделия с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи овкусители, в която и да е от съставните им части, като филтри, хартия, опаковки, капсули или други технически елементи, даващи възможност за промяна на мириса или вкуса на съответните тютюневи изделия или интензитета на техния дим или аерозол. Това се посочва в доклада по проекта на нормативния акт на служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

В защита на обществения интерес

Европейският регламент въвежда изискването на всяка потребителска опаковка и на всяка външна опаковка на електронните цигари, в случаите когато те попадат в категорията на тютюневите изделия за пушене, да се поставят общо предупреждение и информационно съобщение, както и комбинирани здравни предупреждения. Когато електронните цигари попадат в категорията на бездимните тютюневи изделия, за тях трябва да се прилагат изискванията за етикетиране на бездимните тютюневи изделия.

С проектозакона се въвежда определение за нагреваемо тютюнево изделие, което е „ново тютюнево изделие, което се нагрява, за да се произведе емисии, съдържащи никотин и други химикали, които след това се вдишват от потребителя/потребителите, и което в зависимост от характеристиките си е бездимно тютюнево изделие или тютюнево изделие за пушене“.

Друго изискване налага Министерството на икономиката да предприеме действия за въвеждане на забрана за пускането на пазара на тютюневи изделия, които съдържат добавки в количества, които в момента на консумацията увеличават съществено или в измерима степен токсичния ефект, свойствата, водещи до пристрастяване, или канцерогенни, мутагенни или токсични за репродукцията свойства на изделието.

Икономическите оператори са длъжни да предприемат незабавни действия за изземване на изделията от пазара, в случаите, когато считат или имат причина да смятат, че предлаганите от тях електронни цигари не са безопасни или по друг начин не съответстват на изискванията на закона, пише още в мотивите за промяна на законодателството.

Предлага се разпоредбите, регламентиращи нагреваемите тютюневи изделия, да влязат в сила три месеца от датата на обнародване на закона в "Държавен вестник".

В европейски норми

През юни 2022 г. беше приета европейска директива (ЕС) 2022/21001, с която се предвижда нагреваемите тютюневи изделия да бъдат включени в обхвата на забраната за пускането на пазара на тютюневи изделия с характерни вкусово-ароматни качества или съдържащи овкусители, в която и да е от съставните си части, като например филтри, хартия, опаковки, капсули, или други технически елементи, даващи възможност за промяна на техния мирис или вкус или интензитета на техния дим.

Предвижда се и отпадане на възможността държавите членки да освобождават нагреваемите тютюневи изделия от задълженията за поставяне на информационно съобщение и на комбинираните здравни предупреждения.

В България европейската директивата беше въведена в националното ни законодателство със Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия и Правилника за неговото прилагане, но при въвеждането ѝ са допуснати неточности, които следва да бъдат отстранени, припомнаг от икономическото министерство. Ако това не стане, Европейската комисия би могла да започне процедури за нарушение срещу България и въпросите да бъдат отнесени към Съда на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още