IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко близо сме до персонализираната медицина?

Технологията по разчитане на човешкия геном вече е достъпна и тя би позволила на всеки човек да бъде предписван индивидуален начин на лечение, каза доктор Любомир Балабански

13:01 | 22.09.23 г. 3
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Развитието на геномиката в последните десетилетия тласка света все по-близо до персонализираната медицина. Тя противоречи на сегашната парадигма, според която определено лечение или доза лекарства влияе еднакво на всеки човек. Това каза доктор Любомир Балабански, в предаването „Футуризъм“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Технологията по разчитане на човешкия геном вече е достъпна и тя би позволила на всеки човек да бъде предписван начин на лечение, който е съобразен с уникалните характеристики на неговия организъм. Технологията за генни модификации CRISPR също се развива с главоломни темпове и до месеци се очаква да бъдат завършени клинични изпитвания и да бъдат одобрени първите лечения чрез нея, коментира гостът.

Доктор Балабански работи в лаборатория, която е специализирана в интерпретацията на геномни данни. Той разказа, че всеки организъм е абсолютно различен както на външен вид, така и на ниво физиология и метаболизъм, което диктува нуждата да се назначава различен подход независимо дали е за лечение или профилактика. Светът на медицината е близо до повратна точка, защото започва да се променя парадигмата, че методите за лечение или профилактика са еднакво ефективни при всички, коментира той.

Гостът посочи, че тук е и важната роля на науката геномика, която изучава съвкупността от ДНК на ниво геном и допълни, че ДНК молекулата е уникален идентификатор на всеки организъм на индивидуално или популационно ниво.

„Геномът се състои от 3,2 млрд. нуклеотидни бази – дава информация за самите себе си – как е съставен организма, доколко определени черти на характера или физиката могат да се проявят“, разказа той.

Събеседникът прогнозира, че съвсем скоро всяка една терапия, лечение или интервенция или профилактичен режим ще бъдат прецизирани в зависимост от особеностите на всеки един отделен човек и към какви рискови фактори е предразположен.

Разчитането на генома може да ни покаже всякаква информация, като до каква степен работи нашата памет, колко добре усвояваме определени хранителни съставки и дори дали един човек е по-припрян и по-спокоен, каза той. Доктор Балабански разказа, че проучване на геномния фонд вече се правят и в много държави по света, включително почти всички европейски, а това може да има огромни последици за човешкото здраве.

Целия разговор може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 22.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 7 месеца
До: andy на кой му пука в какво вярваш, тъъъпа копейко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
andy
преди 7 месеца
Какво, "модерната западна(ла) медицина" ще излезе от каменната ера на конвейрния бизнес и ще стане медицина?! Това го не вервам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още