IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраната за износ на инсулини се удължава до края на февруари

Отчита се забавяне и нерегулярни доставки в аптеките

18:24 | 31.01.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Министърът на здравеопазването Христо Хинков издаде нова заповед, с която се забранява износът на определени групи лекарства до 29 февруари 2024 г. Това са инсулини и аналози и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотиците, предназначени за системна употреба в детска възраст, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Поради зачестили сигнали за липсата на тези медикаменти в аптечната мрежа в началото на ноември миналата година Хинков забрани износа им със срок до 31 декември 2023 г. След това бе издадена нова забрана за износ до 31 януари 2024 г. След извършен анализ на актуалната ситуация с наличността на гореспоменатите групи лекарствени продукти е взето решение за ново удължаване на срока, влизащо в сила от утре – 1 февруари, което ще важи до края на месеца.

Извършени са проверки в над 400 аптеки от открит тип или близо 15% от аптеките в България. По отношение на лекарствени продукти от фармакологичната група „Инсулини и аналози“ се наблюдава забавяне и нерегулярни доставки във всяка трета от проверените аптеки.

По отношение на антиинфекциозните лекарствени продукти за системна употреба, предназначени за лечение на деца, изводите отново са за нерегулярни доставки в около половината от проверените аптеки, посочват от ведомството.

Целта на удължената забрана е да се осигури достатъчно количество от тези лекарствени продукти, необходими за лечението на българските пациенти за опазване на тяхното здраве и гарантиране на непрекъснатост на лекарствената им терапия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още