IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът задължи здравния министър да даде отчет за детската болница

До месец министърът на здравеопазването трябва да представи в НС и план за ускорено изграждане, оборудване и пускане в експлоатация на болницата

17:20 | 14.02.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

С пълно единодушие парламентът задължи министъра на здравеопазването в седемдневен срок да представи цялостен отчет за извършените действия, постигнатите резултати и разходваните средства по създаването и изграждането на Национална детска болница.

В 30-дневен срок министърът на здравеопазването трябва да представи в парламента и план за ускорено изграждане, оборудване и пускане в експлоатация на болницата, включително и програма за кадрово обезпечаване на структурите и звената й. След това всеки месец министърът ще се отчита на депутатите за изпълнението на плана.

Депутатите гласуваха проект на решение за необходимите действия за изграждане, оборудване, пускане в експлоатация и кадрово обезпечаване на Националната детска болница от „Здравна инвестиционна компания за детска болница” ЕАД.

Проектът беше внесен в парламента в края на миналата година съвместно от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.  

Депутатите решиха, че до един месец след приемането на решението министърът на здравеопазването трябва да създаде интернет страница, на която да се публикува цялата информация, свързана с изграждането на Национална детска болница. 

Председателят на здравната комисия в Народното събрание Костадин Ангелов аргументира проекта на решение, посочвайки, че така парламентът дава ясен знак, че депутатите са твърдо решени Националната детска болница да стане факт. По думите му решението е навременно и с неговото приемане се дава знак за консенсус за изграждането на детска болница в България. 

Като цяло всички парламентарни групи заявиха подкрепа, че проектът е от национално значение и трябва да се случи.

Някои критики бяха отправени от Иван Ченчев от „БСП за България“, който настоя, че трябва да има ясно записан срок, за да може проектът да се реализира.

Костадин Ангелов отговори, че оптимистичните срокове за изграждане са около четири-пет години, но има и песимистични срокове – седем-осем години. Едно такова строителство има закони, които трябва да бъдат спазени, каза той и допълни, че не са изключени и обжалвания на обществени поръчки от различни страни.

Джевдет Чакъров от ДПС призова за национален консенсус по темата и да бъдат направени конкретни предложения и бележки. Той посочи, че е крайно време страната ни да бъде на европейско и световно ниво при осигуряването на здравна помощ за децата в рамките на страната, а не да бъдат изпращани за лечение в чужбина. 

Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“ попита защо Народното събрание трябва да се занимава с темата, а не ресорният министър. Според него явно в Министерския съвет няма човек, който да се заеме директно с такава кауза и затова следва такова решение да бъде предложено от всички ръководители на парламентарни групи. „Излиза, че в тази некоалиция си нямат доверие на изпълнителната власт, която да направи така, че тази болница да бъде построена и затова има такава инициатива от „Здравна инвестиционна компания за детска болница” ЕАД. Излиза, че няма кой в изпълнителната власт да контролира тази структура“, каза той.

Костадин Ангелов отговори, че пробойната се е получила, когато е трябвало да се координират усилията на няколко министерства. По думите му това решение не е знак за липсата на доверие в правителството, а е знак, че няма доверие в Министерство на здравеопазването.

„Много министри не направиха нищо за този проект, някои сключиха договори за обследване на терени, други изобщо не работиха по проекта, а някои имаха основната задача да спрат този проект и с писмо го спряха“, коментира Ангелов.

Васил Пандов от "Продължаваме промяната - Демократична България" отбеляза, че това е една от каузите на коалицията. По думите му процесът в момента се развива, но нямат нищо против народните представители също да следят процеса. Пандов посочи, че финансово няма никакви рискове и от инвестиционната компания са предоставили отчет. Сега всичко е прозрачно, отчуждителните процедури са приключили, регулациията е приведена в изискванията, процесът се развива. Целта на днешното решение е НС да покаже, че следи текущо развитието на проекта, каза той.

Депутатът Красимир Събев от ГЕРБ обърна внимание на кадровото обезпечаване за детската болница. По думите му ако не се предприемат мерки да се ускори вземането на специалност с прецизиране на наредбата за специализация, болницата е обречена да не може да функционира. Важен е и достъпът до тази болница от други места в страната, каза той и призова да се мисли и в тези посоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още