IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът към пътувания в чужбина продължава и в началото на годината

През януари те са почти на нивото от празничния декември

17:56 | 01.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Въпреки продължаващите ограничения за пътуване в чужбина в началото на годината българите отново са пътували много активно зад граница, а посещенията на чужденци в страната също регистрират ръст на годишна база. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ).

В края на миналата година, през празничния декември, пътуванията на българи в чужбина достигнаха рекордни нива за последните две години - в условията на продължаващата епидемична обстановка те надхвърлиха 500 хил. През януари 2022 г. пътуванията на българи в чужбина са били 470 хил., или с 55% над регистрираните през януари 2021 година, сочат данните на НСИ. 

Тенденцията за динамика в пътуванията - както на българи в чужбина, така и на чужденци към България на фона на все още съществуващите пандемични изисквания по света, е от миналата пролет насам. Силно оживен беше интересът към пътувания през летните месеци на миналата година при известно затихване на COVID вълната. Желанието на българите да пътешестват зад граница се затвърди и през есенните месеци. 

Статистиката отчита и позитивна тенденция при посещенията на чужденци в България в началото на тази година. През януари 2022 г. те са 445 хил., или с 84% повече на годишна база. Транзитните преминавания са 49% от всички посещения на чужденци в страната.

От общия брой чужденци, посетили България през първия месец на тази година, делът на гражданите от Европейския съюз е 38%. Най-голям сред тях е броят на посещенията на граждани от Румъния - 46%, Гърция - 15% и Германия - 9%.

Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ представляват 52% от всички посещения в България. Най-голям брой посещения са регистрирани от Турция - 115,4 хил., или близо 50 на сто от посещенията от тази група.

Най-много са били визитите с „други цели“ - 56%, с цел почивка и екскурзия - 31%, и със служебна цел – 13 на сто.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още