IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 500 хил. българи са пътували в чужбина през празничния декември

Посещенията на чужденци в България за месеца също са рекордни на фона на пандемията

12:31 | 28.01.22 г.
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Пандемията не се е отразила негативно на интереса на българите към пътувания за чуждестранни дестинации в края на миналата година. През празничния декември пътуванията на българи в чужбина са на рекордни нива за последните две години. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Тенденцията за динамика в пътуванията - както на българи в чужбина, така и на чужденци към България на фона на затегнатите мерки и COVID изискванията по света, е от пролетта насам. Силно оживен беше интересът към пътувания през летните месеци на миналата година при известно затихване на COVID вълната. Желанието на българите да пътешестват зад граница се затвърди и през есенните месеци. 

От данните за декември се вижда, че въпреки изискванията за COVID сертификати, тестове и други рестрикции за пътувания в чужбина през последния месец на миналата година българите са пътували много активно зад граница, а посещенията на чужденци в България отново регистрират значителен ръст на годишна база. 

В празничния декември 2021 г., в условията на продължаващата епидемична обстановка, пътуванията на българи в чужбина са 551 хил., или със 104% над регистрираните през декември 2020 година.

Посещенията на чужденци в България за празничния декември са 475 хил., или с 92% повече в сравнение с декември 2020 г. Транзитните преминавания са 54% от всички посещения на чужденци в страната.

От общия брой чужденци, посетили България през декември 2021 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 42%, или 199 хил., като най-голям е броят на посещенията на граждани от Румъния - 38%, Гърция - 22%, и Германия – 10 на сто.

Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ са 232 хил., или 48% от всички посещения в България. Най-много са от Турция - 129 хил., или 55% от посещенията от тази група.

За месеца 61% от посещенията в страната са с „други цели“ (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия), за почивка и екскурзия - 25%, и със служебна цел – 13 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още