IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair спечели съдебно дело заради спасителната помощ за Lufthansa през пандемията

Съдът се произнесе в подкрепа на Ryanair и срещу пандемичните мерки за държавна помощ за SAS

18:55 | 10.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Lufthansa претърпя неуспех в сряда, след като вторият по сила съд в Европа застана на страната на Ryanair и отмени решението на регулатора на конкуренцията на Европейския съюз (ЕС), който подкрепи държавната помощ за германския национален превозвач.

Съдът се позовава на пропуски в решението на регулаторите на конкуренцията на ЕС да одобрят спасителния пакет на германското правителство в размер на 6 млрд. . Съдът подчертава и липсата на мерки и стимули за бързо връщане на държавната помощ, предава Ройтерс.

Lufthansa, която заяви, че ще вземе решение за по-нататъшни действия, след като анализира решението, вече е изплатила изцяло помощта. Това може да ограничи действието на съдебното решение, но то да има последствия за бъдещи държавни спасителни програми.

Министерството на икономиката на Германия заяви, че не е възможно да се оцени въздействието на съдебното решение веднага и ще има нужда от време да го проучи.

Това беше едно от няколкото съдебни дела, заведени от Ryanair срещу помощта, предоставена на негови конкуренти-национални превозвачи и одобрени от Комисията съгласно по-лесни правила, за да се подпомогнат правителствата на ЕС да подкрепят компаниите, засегнати от пандемията.

Съдът се произнесе в подкрепа на Ryanair и срещу пандемичните мерки за държавна помощ за SAS. Според решението мерките за рекапитализация не включват достатъчно стимули за шведското и датското правителство да излязат бързо от компанията.

„Днешните съдебни решения потвърждават, че Комисията трябва да действа като пазител на равните условия във въздушния транспорт и не може да подписва дискриминационна държавна помощ под политически натиск от страна на националните правителства“, казва говорител на Ryanair.

Не е ясно какъв ефект ще има решението за SAS, която подаде молба за защита от фалит в САЩ миналата година. Компанията коментира, че разглежда съдебното решение.

Lufthansa и няколко други европейски авиокомпании със статут на национални превозвачи получиха държавна помощ заради продължителния спад на пътуванията по време на пандемията от COVID-19. Всички спасителни пакети бяха одобрени от изпълнителната власт на ЕС при определени условия.

Комисията може да обжалва решението пред Съда на Европейския съюз, най-висшият в Европа, по правни въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още