IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На фона на високите цени българите са пътували активно в чужбина през септември

НСИ отчита 9% годишен ръст на посещенията на чужденци у нас и близо 27% ръст на пътуванията зад граница

15:39 | 27.10.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Септември е бил очаквано активен месец за пътувания - както на българи в чужбина, така и на чужденци към нашата страна на фона на икономическата несигурност и други негативни ефекти, свързани с войната в Украйна и влиянието върху българския летен туризъм. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

След като летните месеци значително оживиха интереса към пътувания, устремът на българите към визити зад граница се затвърждава и през септември.

От данните се вижда, че въпреки инфлацията, която покачи цените в Европа и по света, българите са пътували много активно зад граница, а посещенията на чужденци в България регистрират по-слаб ръст на годишна база.

През септември 2023 г. Националният статистически институт регистрира близо 9% годишен ръст на посещенията на чужденци в България и повишение от почти 27% на пътуванията на български граждани зад граница.

Пътуванията на български граждани в чужбина през септември са 816 хил.ъ, или с 26,8% повече на годишна база. Обичайно за септември най-голям брой пътувания българите са осъществили към Гърция – над 243 хил., и към Турция - 208 хил.

Следващи предпочитани държави през септември са Сърбия - 61 хил., Румъния - 57 хил., Германия - 51 хил., Италия - 23 хил., и други.

Регистрирано е увеличение на пътуванията по всички наблюдавани цели. Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на българи в чужбина формират тези с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) – 42,5%, следвани от пътуванията за почивка и екскурзия – 41,7%, и със служебна цел – 15,8%.

Най-посещавани страни от български граждани по цел на пътуването през септември 2023 г.

Източник: НСИ Източник: НСИ

През септември посещенията на чужди граждани в България са 1,2 милиона, или с 8,4% повече в сравнение със същия месец на предходната година.

Отичата се ръст на пътуванията за почивка и екскурзия - с 20,6% и с други цели - с 4,5%, докато тези със служебна цел намаляват със 17%.

Транзитните преминавания през страната са 33,9% от всички посещения на чужди граждани в България.

Делът на гражданите от Европейския съюз, посетили България, е 47,8% от общия брой чужди граждани и достига 576 хил., като най-голям е броят на посещенията от Румъния - 30,6%, Германия – 17,7%, и Гърция – 14,3%.

Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ са 492 хил., или 40% от всички посещения в България. Най-голям брой визити са регистрирани от Турция - 206,5 хил., или 41% от посещенията в тази група.

Най-много визити в България са реализирали гражданите от Турция – над 206 хил., Румъния - 176 хил., Украйна - 125 хил.

Следват посещенията от Германия - 102 хил., Гърция - 82 хил., Полша - 65 хил., Сърбия - 60 хил., Обединено Кралство - 48.1 хил., и др.

През септември преобладава делът на посещенията с други цели – 45,7%, следвани оттези с цел почивка и екскурзия - 45%, и със служебна цел – 9,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още