IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на леглата в туристическия сектор в ЕС през 2022 г. се възстановява почти напълно

Данните сочат ръст в броя на леглата и местата за настаняване спрямо периода преди пандемията

17:34 | 31.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През 2022 г. се наблюдава пълно възстановяване на туризма в Европейския съюз, що се отнася до предлаганите легла за нощувка, сочат публикувани днес данни на Евростат. През годината са отчетени общо 28,9 млн. легла в над 620 хил. места за настаняване.

След продължителен растеж в периода между 2009 и 2019 г. туризмът в Европа бе сред най-засегнатите сектори от пандемията от Covid-19 през 2020 г., посочват от Евростат. Тогава броят нощувките в съюза намалява наполовина спрямо 2019 г. Знаци за възстановяване се наблюдават през 2021 г., когато броят на нощувките достига близо две трети от нивата си преди пандемията. Възходящата тенденция се запазва и през 2022 г., когато достига до 96% от състоянието си през 2019 г., а първите шест месеца на настоящата година сочат, че нощувките са дори с 6,3% повече спрямо същия период преди пандемията и достигат рекордните 1,2 млрд. нощувки за първото полугодие.

През изминалата 2022 г. се наблюдава ръст от 3% на легловата база спрямо 2020 г. и увеличаване на броя на местата за настаняване с 4%. Слаб ръст се отчита дори спрямо периода преди пандемията – с по 1% и по двата показателя.

Малко над една трета от целия капацитет на легловата база се намира в Италия и Франция (по 18%), следвани от Испания (13%) и Германия (12%). България не присъства сред държавите с най-висок брой туристически места за нощувка за миналата година, затова не е отразена в обобщените данни.  

Европейски държави с най-голяма леглова база в места на настаняване в ЕС Европейски държави с най-голяма леглова база в места на настаняване в ЕС

По-голямата част от туристите в отделните държави идват от други страни членки на съюза – 65% от нощувките. По този показател има разлики спрямо периода преди пандемията, когато три четвърти от всички туристически нощувки са били на гости от страни в ЕС. Нощувките на туристи от други европейски държави през миналата година са 22% от общия брой и говорят за ръст спрямо 2021 г.

Евростат отчита, че след пандемията се е увеличил броят на нощувките от туристи от страни извън Европейския съюз и те са съставлявали 13% от общия брой нощувки през миналата година, докато през 2021 г. са били 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още