IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачка отменя в петък стотици полети на Lufthansa, включително от и до София 

Общо около 130 хил. пътници ще бъдат засегнати, тъй като концернът спира 800 полета в двата си най-големи германски центъра

13:38 | 01.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Почти празни гишета за чек-ин в залата за заминаващи на Терминал 1 на летище Франкфурт във Франкфурт, Германия, в петък, 10 юни 2022 г. Снимка: Bloomberg
Почти празни гишета за чек-ин в залата за заминаващи на Терминал 1 на летище Франкфурт във Франкфурт, Германия, в петък, 10 юни 2022 г. Снимка: Bloomberg

Най-големият европейски авиопревозвач Deutsche Lufthansa AG ще преустанови почти всички полети във Франкфурт и Мюнхен в петък заради стачка на пилотите, които искат по-високо заплащане, добавяйки още един ден на сериозни смущения към това лято, което вече превърна пътуванията по въздух в хаос, предава Bloomberg. 

Общо около 130 хил. пътници ще бъдат засегнати, тъй като Lufthansa спира 800 полета в двата си най-големи германски центъра, се посочва в изявление. Според превозвача някои от нарушенията ще настъпят още в четвъртък. Акциите на Lufthansa поевтиняха с 4 % във Франкфурт.

Отменени са и всички полети от Мюнхен до София и обратно, както и един от общо трите за деня от Франкфурт. 

Пилотите на Lufthansa обявиха еднодневна стачка след провала на преговорите за заплатите. От Lufthansa заявиха, че нямат „абсолютно никакво разбиране" за решението за стачка, след като са направили по техни думи „много добро и социално балансирано предложение". Според авиокомпанията отстъпването пред исканията на пилотите би увеличило разходите за заплати с повече от 40%.

За втори път в рамките на малко повече от месец най-големият европейски превозвач е принуден да преустанови почти изцяло работата на двете си най-важни летища заради стачки. Последният път в края на юли наземният персонал спря работата във Франкфурт и Мюнхен, тъй като искаше по-добри условия на заплащане, което доведе до отмяната на повече от 1000 полета в двата града.

По-бързото от очакваното възстановяване на въздушните превози се сблъска с недостига на персонал в авиокомпаниите и летищата след мащабните съкращения по време на пандемията с Covid-19. Това предизвика истински хаос в сектора през лятото, а Lufthansa и други превозвачи отмениха хиляди полети. В същото време нарастващата инфлация предизвиква вълна от стачни действия. 

„Искаме решения на масата за преговори", заяви в изявление HR директорът на компанията Михаел Нигеман, като добави, че това, което компанията е представила, е „добра основа за продължаване на разговорите".

Мениджмънтът се стреми към 18-месечно споразумение, при което пилотите ще получават общо 900 евро повече към основната заплата на месец на два етапа.

Възнаграждения на новоназначените трябва да се увеличат по-силно. Например вторият пилот на начално ниво ще получава с 18% по-високо основно възнаграждение за срока на договора, а капитанът - с 5% повече на последния етап.

Освен това ръководството на Lufthansa е предложило да сключи ново споразумение за перспективите пред служителите. Компанията прекрати това споразумение в края на миналата година. В него ръководството на компанията гарантира на пилотите минимален брой полети и по този начин сигурност на работното място, както и предвидими възможности за кариера. 

Въпреки предложенията и критиките профсъюзът VC досега остава твърд. Преди всичко той настоява за нова структура на основното заплащане. "В момента сме твърде далеч един от друг", казва експертът по колективно договаряне Марсел Грьолс пред Handelsblatt. „Освен от компенсиране на загубата при реалното заплащане сега се нуждаем от устойчиво решение за структурата на възнагражденията във всички професионални групи“. 

Досега обаче ръководството отхвърляше това. Дружеството твърди, че с оглед на големите дългове след кризата с коронавируса разходите не би трябвало да се увеличават много. В същото време обаче ръководството знае, че ще трябва да увеличи заплатите, ако иска да остане привлекателен работодател.

Това се вижда от неотдавнашното споразумение, постигнато с Verdi за наземния персонал. В зависимост от професионалната група и длъжността беше договорено увеличение на заплатите, което означава до 19% плюс за 18 месеца. Ръководството на Lufthansa признава за необходимост от увеличения, особено по отношение на по-слабо платените работни места. От друга страна, в случая с пилотите е малко вероятно висшето ръководство на групата да бъде принудено да направи такива отстъпки, коментира германската медия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още