IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътната агенция връща пари от неправилно наложени глоби за винетки

На амнистия подлежат около 5 милиона лева, пресметнаха в Националното тол управление

11:55 | 23.02.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) започва да връща пари от неправилно наложени глоби за липса на винетка, след като 48-ото Народно събрание реши, че водачите на превознин средства не бива да плащат повече от три санкции годишно. Формулярите на заявленията за възстановяване на надплатени суми са качени в сайта на Националното тол управление, съобщи АПИ.

Промените в Закона за пътищата се наложиха заради многото случаи, в които по различни причини водачите не са били наясно, че камерите на тол системата ги регистрират без валидни винетки.

По данни на АПИ от 2019 г. насам колите с над три платени глоби за година са повече от 22 хиляди.

Направените до момента разчети от Националното тол управление показват, че на амнистия подлежат около 5 милиона лева.

След промените в Закона за пътищата, които бяха обнародвани през януари, шофьорите ще могат да коригират грешки във винетката, направени по невнимание, и ако са санкционирани, да си върнат сумите.

Заявлението за връщане на неправилно събрани глоби може да бъде изтеглено от www.bgtoll.bg, в раздел "За нас", секция "Заявления". Към него трябва да се приложат: копие от регистрационния талон на МПС-то; копие от документи, удостоверяващи извършено плащане на таксата; документи, доказващи основателността на искането за възстановяване на платената такса; удостоверение от обслужващата банка за банковата сметка и титуляр, посочени от заявителя; и пълномощно (в случай, че заявлението не се подава от собственикa или ползвател на ППС) с изрично посочване на банковата сметка, по която следва да се възстанови сумата.

Срокът, предвиден в Закона за пътищата, в който трябва да се възстановят сумите, е пет работни дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още