IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МРРБ: Външните връзки към камери и рамки на тол системата са без разрешителни

Най-вероятно ще излезе, че в голямата си част нямат разрешение за строеж и те ще влязат към другите незаконни ремонти и строежи, каза министър Иван Шишков

10:30 | 19.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Външните връзки към някои камери и рамки на тол системата нямат разрешителни за строеж. Това стана ясно от изказване на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по БНТ.

"Камерите и рамките са законни, но в един момент, когато започнахме да правим проверка, се оказва, че към днешна дата нямаме доказателства, че кабелите, които захранват елмрежата до самите съоръжения – няма данни да имат разрешение за строеж. Когато се е внедрявала тази система, тогавашният министър Николай Нанков е питал ДНСК как да бъдат одобрявани кабелите – уведомил е за това Агенция „Пътна инфраструктура“ и фирмата, която трябва да го изпълнява. Но към днешна дата нямаме данни да имат разрешение за строеж", даде друг пример Иван Шишков.

Той съобщи, че проверката по случая се очаква да приключи до седмица. "Най-вероятно ще излезе, че в голямата си част нямат разрешение за строеж и те ще влязат към другите незаконни ремонти и строежи", коментира той.

По думите му управителният съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" в периода 2018-2020 носи юридическа отговорност за незаконните ремонти на пътища и магистрали. "Ако някой трябва да понесе отговорност за незаконния строеж на пътищата, това трябва да са възложителите“, посочи министърът. Той потвърди, че такава е ситуацията и с АМ "Хемус".

Шишков обясни, че обществени поръчки са възлагани като текущи ремонти.

Преди седмица МРРБ отчете, че държавата е възложила незаконни ремонти на магистрали, пътища и язовири за над 1 млрд. лв. Затова от МРРБ предлагат промени в Закона за устройството на територията, с които да се направят проверки на всички незаконно построени инфраструктурни обекти и тези, които отговарят на нормите, да бъдат обявени за търпими.

"Политическото говорене не е решение на проблема. Решението е промени в Закона за устройство на територията. Колкото и на мен лично, като архитект, да не ми се иска да предложа такъв текст, който е за обявяване на търпимост, но не и амнистия", коментира министърът. "Търпимостта означава, че тези строежи ще бъдат проверени и само тези, които отговарят на нормите, само те ще бъдат обявени за търпими и ние ще сме спокойни, че по тези пътища няма проблем. А тези, по които има проблем, ще накараме строителя да си отстрани всички нередности", допълни той.

Министърът заяви, че незаконно строителство е установено и при 84 язовира. Регионалният министър даде пример с язовир Тополово, който е изграден без строителни книжа. По думите му това е било позволено от "Монтажи" ЕООД.

Шишков потвърди, че ще продължат инспекциите на ремонтите на жълтите павета и "Граф Игнатиев" и уточни, че срокът на ремонта на жълтите павета е удължен, за да може да се свърши работата.

Министърът засегна темата и за ВиК инфраструктурата. Той смята, че има голям проблем с усвояването на евросредства за ремонт и обновяване на ВиК мрежата в страната и отбеляза, че особено тежко е положението във Варна.

Що се отнася до винетките Иван Шишков заяви, че е внесено предложение за налагане на максимум три глоби на година за шофиране без винетка.

Министърът коментира и изграждането на детската болница и увери, че строежът ще започне до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още