IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регионалният министър с разкрития за незаконно строителство за над 1 млрд. лева

От МРРБ са внесли законопроект за установяване на търпимост на заварените незаконни строежи

18:13 | 09.01.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Регионалният министър в служебния кабинет Иван Шишков изнесе данни за множество нарушения, установени при проверки на възложени поръчки за строителство и ремонт на големи инфраструктурни обекти. Държавата е сключила договори за над 1 млрд. лв. за незаконно строителство на инфраструктурни обекти. Това стана ясно на пресконференция в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

„Общата стойност на извършеното незаконно строителство на инфраструктурни обекти е 1,020 млрд. лева“, съобщи на пресконференция служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, предава БТА.

Сред обектите са 4 и 5 лот на магистрала "Хемус", пътни проекти за текущ ремонт и поддръжка (ТРП), които представляват основен ремонт, ремонти на язовири.  

За лот 4 на магистралата са извършени незаконни строително-монтажни работи (СМР) на 16,5 км от общо 28,2 км, а лот 5 - на 8,4 км от общо 23,2 км. За двата лота са платени от държава 212,1 млн. лева като аванси от държавата, напомни Шишков.

Незаконни строително-монтажни работи за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа са извършени по 95 участъка с обща дължина 287,8 км, сред които Чирпан – Стара Загора от АМ "Тракия", Югово – Лъки. Общата стойност на възложените незаконни ремонти е 733,5 млн. лева.

От 71 проверени язовира за 42 са установени незаконни ремонтни дейности, за което са издадени 68 акта за установяване на административни нарушения, 20 наказателни постановления и 32 предупреждения, а стойността по договорите за строителство на тези 42 незаконни обекта е 75 млн. лева. Констатирано е и незаконно общинско строителство.

Шишков посочи, че това са само част от установените мащаби на незаконното строителство в България. Той напомни, че правителството предлага с промени в ЗУТ това незаконно строителство да се регламентира чрез статут на търпимост, като предложението ще бъде обсъждано в ресорната комисия тази сряда.

Бившият регионален министър и настоящ депутат Виолета Комитова посочи, че целта на промените за въвеждането на статута на търпимост е да може отново тези обекти да станат рентабилни и да се ползват, като допълни, че подобни незаконни строежи има във всички министерства.

По тази причина тя съобщи, че е предложила нов законопроект, който конкретно да се занимава с проблема, като към нормативния акт се предлага да се приложи поименен списък със строежите, за които този казус се отнася, който да бъде допълван до две години от обнародването на закона с обекти от други ведомства. Предлага се законопроектът да действа за пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още