IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на дрон логистика и транспорт се оценява на близо 450 млн. долара през 2022 г.

До 2028 г. пазарът се очаква да достигне почти 6,9 млрд. долара, показва прогноза на IMARC Group

11:07 | 22.03.23 г.
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Пазарът на дрон логистика и транспорт е достигнал стойност от 449,4 млн. долара през 2022 г. В същото време се очаква до 2028 г. пазарът да достигне почти 6,9 млрд. долара, което представлява растеж от по почти 57% годишно за периода 2023-2028 г., прогнозира IMARC Group.

Компанията е публикувала доклад за пазара на дрон логистика и транспорт - използването на безпилотни летателни апарати за транспортиране и доставка на стоки.

Логистиката и транспортирането с дронове е нововъзникваща област, която предлага няколко предимства пред традиционните методи за доставка, включително по-бързи срокове за доставка, намалени разходи и подобрена безопасност, посочва компанията в доклада.

Дроновете могат да доставят стоки до отдалечени или труднодостъпни райони, което ги прави особено полезни за оказване на помощ при бедствия и медицински доставки, пише още в доклада.

Дроновете могат да работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и могат да бъдат програмирани да следват определени маршрути, като по този начин намаляват необходимостта от човешка намеса, подчертава компанията.

Нарастващото търсене на по-бързи методи за доставка е ключов двигател на пазара. Технологиите също се развиват, с което дроновете стават все по-способни да издържат на дълги полети, имат по-висок полезен товар и подобрени възможности за наблюдение и навигация.

Положителна перспектива пред пазара са правителствените разпоредби, които насърчават използването на дронове за търговски цели.

Сред основните играчи на пазара компанията посочва българската „Дронамикс“, както и Cana LLC, Drone Delivery Canada, Flytrex Aviation Ltd., китайската Guangzhou EHang Intelligent Technology Co. Ltd., Hardis Group, Matternet, Volocopter Gmbh, Wing Aviation на Alphabet Inc. и Zipline International Inc.

„Дронамикс“ се подготвя за финансиране от серия А, което би трябвало да се състои около средата на годината. Дружеството обяви преди малко повече от месец, че досега е набрало 40 млн. долара от фондове за рисков капитал и бизнес ангели от 12 държави. В тази сума влиза капиталът, набран от „Дронамикс Кепитъл“ от БФБ-София, както и грантът от Европейския съвет на иновациите, който компанията получи през есента на 2022 г.

В последната година акциите на „Дронамикс Кепитъл“ – публичното дружество, свързано с „Дронамикс Глобал“, поскъпват с над 48%. При евентуално бъдещо листване на „Дронамикс Глобал“ акциите на „Дронамикс Кепитъл“ ще бъдат заменени от акции на „Дронамикс Глобал“. Публичното дружество вече преведе парите за участие в бъдещо увеличение на капитала на „Дронамикс Глобал“.

Свързани компании:

Дронамикс Кепитъл АД(DRON)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още