IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва доизграждането на пътен възел "Кресна" на АМ "Струма" и пътните връзки към него

Трасето на магистралата ще бъде избрано според екологичното законодателство и това е основният критерий, заяви регионалният министър

17:00 | 16.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
БГНЕС/БОЖИДАР СТОИЛОВ
БГНЕС/БОЖИДАР СТОИЛОВ

Започна доизграждането на пътен възел „Кресна“ и пътните връзки към него, част от лот 3.2.2 на автомагистрала „Струма“.

"Днес правим една много малка стъпка за решението на голям проблем, който в годините назад не беше решен. Това е последната част от магистрала “Струма”, която да може гарантира цялостна свързаност не само на регионите, но и на България с Гърция и да гарантира, че нашите граждани ще се движат по-безопасно", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

"Разчитаме на строителя, разчитаме и на хората, защото се знае колко души загубиха живота си в това дефиле", каза още министърът. "Не знам защо хората протестират против строежа. Този пътен възел е важен, защото без него можеше да загубим години и да се върнем на изходни позиции за магистралата", посочи той.

По думите му трасето на магистралата ще бъде избрано според екологичното законодателство и това е основният критерий. Не можем да чакаме повече, заяви Шишков.

Трафикът, който сега минава през Кресна, ще бъде преместен, който и от трите варианта да се избере, обясни той. "Ако не направим този участък, връщаме процедурата назад и ТИР-овете ще минават още поне две години през града", каза министърът и допълни, че "целият български народ чака да бъде изградена тази магистрала".

Шишков предположи, че ако бъде избрано трасето, при което и двете ленти да са над Кресненското дефиле, до 3-4 години магистралата трябва да е завършена. Ако бъде избрано трасето едното платно да остане в дефилето, а другото - извън, най-вероятно обходът на Кресна ще бъде изграден по-рано и това ще облекчи проблема в Кресна. "И в двата варианта населението на Кресна ще бъде облагодетелствано. Предвижда се ТИР паркинг, където местните хора, които са и земеделски производители, да могат да извършват търговия. Всичко е предвидено и премислено", допълни Шишков.

Според него част от ресторантите в дефилето са незаконни. "Убеден съм, че 80 процента от тях са незаконни", каза министърът. "Искаме да направим така, че не определен ресторант да решава къде да минава трасето на магистралата, а това да се решава според екологичните критерии", посочи още той.

Щом искаме държавата да спазва закона, така ще искаме и всички граждани да го спазват, заяви Шишков.

Последна актуализация: 18:18 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още
Финанси виж още