IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7,2 млн. лв. са предвидени за проект на скоростен път Пловдив-Смолян-Рудозем

В стратегическите проекти за пътната свързаност на Смолян са включени и плановете за проектиране на 13 км трасе за трета лента по пътя до Пловдив

16:55 | 12.02.24 г.
Снимка: Архив, АПИ
Снимка: Архив, АПИ

През 2024 г. са заложени 7,2 млн. лева за проектиране на трасе за скоростен път Пловдив-Смолян-Рудозем, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в Смолян, цитиран от БТА.

Според него проектът за скоростен път е дългосрочното решение на проблема с откъснатостта на област Смолян от другите региони на страната.

В стратегическите проекти за пътната свързаност на Смолян са включени и плановете за проектиране на 13 км трасе за трета лента по пътя Пловдив-Смолян.

Министър Андрей Цеков проведе работна среща в Смолян с областния управител Захари Сираков, кметове на общини от областта, народни представители, представители на регионални институции. На срещата са обсъждани приоритетни за областта проекти.

Припомняме, че област Смолян е включена в Стратегията за развитие на пътната инфраструктура на България до 2030 г. Срокът за изготвянето на проекта е 14 февруари 2024 г. С това започват реални действия за проектиране на скоростна пътна връзка Пловдив-Смолян-Рудозем.

Целта е новоизграденият пътен участък да поеме увеличаващото се натоварване, особено на тежкотоварния трафик, да се подобри безопасността на движението, като се гарантира надеждна транспортна свързаност през ГКПП „Рудозем-Ксанти“.

Изграждането на скоростна пътна връзка Пловдив-Смолян-Рудозем, като част от разширената TEN-T мрежа, е изключително важно за развитието на икономиката на региона и преодоляването на демографската криза. Област Смолян е единствената в страната без първокласен път или автомагистрала, както и без жп линия.

В началото на октомври миналата година министърът на регионалното развитие пое ангажимент, че в бюджета за 2024 г. на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъдат заложени средства и ще започне процес по проектиране и съпътстващи процедури за изграждане на скоростен път между магистрала „Тракия“ и ГКПП-Рудозем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още