IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осветлението в четири столични парка ще бъде обновено

Ефективното поддържане на осветлението е възпрепятствано от усложненото разпределение на дейността между много звена, заяви кметът Васил Терзиев

14:45 | 14.02.24 г.
Снимка: Столична община
Снимка: Столична община

Столичната община ще подмени и обнови осветлението в четири от най-посещаваните паркове в София – Южен парк, Западен парк, парк „Заимов“ и парк „Хиподрума“, съобщават от общината.

След обновяване на осветлението на тези четири парка ще бъде направен преглед и обследване в града. Общината се ангажира да предприеме необходимите стъпки за изграждане на модерно осветление, за да може парковете да се използват пълноценно и безопасно от софиянци.

„Ефективното поддържане на осветлението е възпрепятствано от усложненото разпределение на дейността между много звена: Столичната община, районните администрации, “Улично осветление" АД. "Установихме, че има и места, за които не е ясно чия точно е отговорността да следи за изправността на осветителите", коментира столичният кмет Васил Терзиев във Facebook.

В зоната на Южен парк между хотел „Хилтън“, метростанция „Европейски съюз“, басейн „Спартак“, бул. „Арсеналски“ и бул. „Петко Каравелов“ осветлението е във видимо лошо състояние. По този повод се предвижда възлагане на цялостно проектиране на парковото осветление, съобщават от общината.

В зоната, която обхваща площта, разположена между бул. „Арсеналски“, ул. „Бяла черква“, бул. „Петко Ю. Тодоров“, ул. „Хенрих Ибсен“, ул. „Козяк“ и част от жилищната част на „Горни Лозенец“, се предвижда ремонтиране на наличните съоръжения. В имотите, които са частна собственост, не могат да бъдат предприемани никакви инвестиционни дейности с общински средства, докато тези имоти не бъдат отчуждени.

В Западен парк осветлението функционира, но има постоянни технически проблеми, като изключване на предпазители и подмяна на крушки. 

"Чудите се как така Западен парк? Не му ли беше направен ремонт, макар и закъснял? Да, предишното управление направи скъп ремонт за 11 млн. лв. И в дух на отговорно управление е забравило да подпише договор за поддръжка, съответно никой не се грижи за осветлението в парка. За това най-много сигнали имаме оттам", пише Терзиев.

Осветлението в парк „Заимов“ е изградено преди повече от 20 години и има сериозни проблеми. На главните алеи са монтирани стълбове с височина 10 м, а в страничните второстепенни алеи – метални стълбове с височина до 4 м.  Високите стълбове са силно корозирали в основата си, поради което са в критично състояние, констатират от общината.

Освен това захранването на осветлението е с въздушна кабелна мрежа, което не съответства на съвременните изисквания. През последните 5 години са паднали четири стълба. През 2018 г. е планиран цялостен ремонт на парка, но поради неосигурено финансиране този проект не се осъществява.

В проекта на бюджет за 2024 г. са предвидени средства в размер на 300 хил. лв. за строително-монтажни работи по осветлението.

Съществуващото осветление в парк „Хиподрума“ е изградено като експериментално соларно осветление преди почти 15 години и днес то не функционира. "Едва миналата година в капиталовата програма са заложени 30 хил. лв. за изготвяне на проект за смяна на осветлението", пише кметът Терзиев.

От общината считат, че поради изтекъл експлоатационен срок и наличие на дървесна растителност подмяната на съществуващите батерии на соларните лампи ще е много скъпо и недостатъчно ефективно начинание. За да се възстанови нормална функционалност, е необходимо осветлението да се преработи, да се възстанови захранването му с електрическа енергия и да се монтират LED осветителни тела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още