IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийски военен кораб е прихванал превзетия от сомалийски пирати "Руен"

Военноморските сили са призовали пиратите да се предадат и да освободят кораба и всички цивилни лица

16:18 | 16.03.24 г.
Снимка: Български морски флот
Снимка: Български морски флот

Военен кораб на индийските военноморски сили е прихванал отвлечения товарен кораб "Руен" и е поискал сомалийските пирати на борда да се предадат, съобщи говорител на военноморските сили в събота, цитиран от Ройтерс.

Пиратите, които отвлякоха плаващия под малтийски флаг кораб с български моряци на борда на 14 декември, са открили огън по военноморския кораб в международни води в петък, заяви говорителят, без да предостави повече подробности.

Военноморските сили са призовали пиратите да се предадат и да освободят кораба и всички цивилни лица, които може да държат.

Сомалийските пирати може да са използвали "Руен" при превземането на товарен кораб под бангладешки флаг край бреговете на Сомалия тази седмица, съобщиха в четвъртък военноморските сили на Европейския съюз.

"Руен" е на Параходство „Български морски флот“ АД и превозва насипни товари. Той беше похитен на около 380 морски мили източно от йеменския о. Сокотра, във водите на Арабско море.

Преди превземането на "Руен" от 2017 г. насам не е имало успешно отвличане на търговски кораб от сомалийски пирати.

От декември насам индийските военноморски сили са регистрирали най-малко 17 случая на отвличане, опит за отвличане или подозрително приближаване, съобщиха индийски официални лица.

През януари Индия изпрати над 12 военни кораба на изток от Червено море, за да осигури сигурност срещу пиратите, и разследва повече от 250 кораба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 16.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още