IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Schneider Electric преговаря за придобиването на Bentley Systems за 15 млрд. долара

Сделка ще слее софтуерния бизнес на Schneider с публично търгуваната Bentley

11:50 | 19.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Schneider Electric води преговори за поемане на контрол върху инженерно-софтуерната компания Bentley Systems в сделка, която може да струва повече от 15 милиарда долара, съобщава Wall Street Journal.

Преговорите между компаниите са още в ранен етап, като евентуална сделка ще позволи на Schneider да обедини своя софтуерен бизнес с Bentley, разкриват източници, запознати с темата.

Семейно контролираната Bentley има пазарна стойност от 15,6 млрд. долара. Акциите на компанията приключиха сесията в четвъртък на цена от 52,06 долара, което е повишение с около 4%, след като Ройтерс съобщи, че Bentley проучва алтернативи, включително продажба след получаване на предложение за поглъщане.

Семейство Бентли не се интересува от директна продажба, добавят източниците.

Преговорите с Schneider все пак може и да не доведат до сделка.

Братята Кийт и Бари Бентли основават компанията, която носи тяхното име през 1984 г.

Строителните инженери използват софтуера на Bentley за моделиране и симулиране на инфраструктурни проекти. Компанията Exton, която е базирана в Пенсилвания, прави софтуер, който се използва за проектиране и изграждане на пътища и летища, пречиствателни станции и офис сгради. Bentley, която стана публична през 2020 г., генерира годишни приходи от над 1 млрд. долара.

През март тази година компанията обяви, че главният ѝ изпълнителен директор Грег Бентли, брат на основателите, ще стане председател на борда на директорите. Главният оперативен директор на компанията Никълъс Куминс ще бъде повишен в главен изпълнителен директор от 1 юли.

Френската Schneider Electric, голям производител на електрически и автоматизирани продукти, може да се похвали с пазарна капитализация от приблизително 120 млрд. евро.

В миналото Schneider се фокусира върху придобивания, особено в Обединеното кралство, за да подсили бизнеса си с индустриален софтуер и да се конкурира със съперници като Siemens и Rockwell Automation.

В ход, подобен на този, който се обмисля в момента, Scheider пое контрола над британския доставчик на инженерен софтуер Aveva Group през 2017 г. Emerson Electric преследва подобен тип сделка, когато обедини две от софтуерните си звена с Aspen Technology.

Софтуерът на Schneider се използва за подпомагане на управлението на производствените процеси, инструментите за проектиране и обучението на персонала в заводите. Индустриите на услугите варират от транспорт до храни и напитки и фармацевтични продукти.

Сключването на подобни сделки започва да се възстановява, особено в технологиите, след продължително прекъсване през последните няколко години.

Производителят на дизайнерски софтуер Synopsys се споразумя да придобие Ansys в сделка за 35 млрд. долара в брой и акции по-рано тази година. Hewlett Packard Enterprise сключи сделка на стойност около 14 млрд. долара за закупуване на Juniper Networks. Salesforce междувременно обсъжда значителна сделка за придобиването на доставчика на софтуер за управление на данни Informatica.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още