IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Schneider Electric инвестира 107 млн. лв. във втори завод в България

В него ще се сглобяват, тестват и опаковат автоматични прекъсвачи и други електропродукти за ниско напрежение

17:01 | 21.03.24 г. 3
Церемонията по Първа копка се състоя в присъствието на министри, дипломати и представители на местните власти в Пловдив. Снимка: Компанията
Церемонията по Първа копка се състоя в присъствието на министри, дипломати и представители на местните власти в Пловдив. Снимка: Компанията

Schneider Electric започва изграждането на втория си високотехнологичен завод в България. Инвестицията в новия завод в Пловдив възлиза на 107 млн. лв. В него ще се сглобяват, тестват и опаковат автоматични прекъсвачи и други електропродукти за ниско напрежение.

Целта на компанията е създаването на високотехнологично индустриално съоръжение от най-съвременен тип. Основният стремеж e новото предприятие да покрие глобалните вътрешни стандарти на компанията за Advanced Smart Factory, както и да получи златен LEED сертификат за изграждането на самата сграда. Това ще удостовери постигането на много ниски емисии, включително при вложените строителни материали, както и високи нива на енергийна и производствена ефективност. 

В новия завод се предвижда внедряването на автоматизации в управлението на сградата и производствените процеси, които са част от собственото портфолио на компанията, както и система за енергиен мениджмънт и възобновяеми енергийни източници, присъединени към сградата чрез дигитални решения за управление на енергията от Schneider Electric.

„Като първа стъпка стартираме с фабрика от 8300 декара. Самата площ, която е закупена от Schneider Electric България, е 100 декара с намерение да растем до максимална степен в следващите 10 години“, сподели Мартин Йорданов, директор на "Умната фабрика" на Schneider Electric в Пловдив, по време на церемонията по първа копка на завода. 

Проектант на новия завод е IPS Bulgaria. Компанията има дългогодишно партньорство с Schneider Electric в България, включително при работата върху съществуващата вече "Умна фабрика" в Пловдив. Заводът ще се изгражда от „Главболгарстрой“, като предстои още един тръжен кръг, след който ще станат ясни и останалите изпълнители.

Източник: Schneider Electric Източник: Schneider Electric

Schneider Electric управлява дигиталната трансформация чрез интегриране на водещи в световен мащаб процеси и енергийни технологии, облачни платформи, контрол, софтуер и услуги през целия жизнен цикъл за осъществяването на интегрирано управление на компании, домове, сгради, центрове за данни, инфраструктура и промишлени сектори.

На церемонията по първа копка днес в Пловдив присъстваха Негово Превъзходителство Жоел Мейер, посланик на Франция, Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията, Мартин Гиков, заместник-министър на иновациите и растежа, Владимир Темелков, заместник-кмет на Пловдив, Пламен Панчев, изпълнителен директор и основател на Тракия икономическа зона (ТИЗ), и още представители на местните власти, бизнес и браншови организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
Retro_696
преди 1 месец
"...с фабрика от 8300 декара..."Г.це Маринова,можете ли да си я представите тая фабрика с площ 8300 декара!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още