IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се вписва България в тенденциите за офис интериор на бъдещето

Страната ни изостава от новостите заради липсата на възможности за инвестиции, каза Рафаел Чичек 

18:59 | 23.04.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Акцентът в офис интериора на бъдещето е върху гъвкави пространства, които лесно се пренастройват за различни задачи. Търсят се интериорни решения, които позволяват гъвкавост – всичко вече е мобилно, дори едно помещение се използва за различни функции. Това каза Рафаел Чичек - съосновател и управител на „Проджект Левъл“ ООД, в рамките на специалния мултиплатформен проект Talk24: Residential Places & Office на Bloomberg TV Bulgaria.

Основната движеща сила зад трансформацията на дома и офиса на бъдещето е стремежът на човечеството да постигне устойчив начин на живот и работа. Всички големи корпорации започнаха да изискват поне част от мебелите да са от рециклиращи се материали. Водещите фирми използват сто процента рециклирана пластмаса, която е и с високо качество, посочи събеседникът.

По думите му България изостава от тези тенденции, защото процесът изисква значителни инвестиции, които компаниите у нас не са склонни да правят заради липсата на политическа стабилност и инвестиционна привлекателност.

Основната тема в развитието на дома и офиса не са свързани с технологии като гласови асистенти и интернет на нещата, а със стремежа за постигане на устойчив начин на живот и работа, допълни събеседникът. Според него този процес изисква поне частично прогнозируема икономическа и политическа среда, за да започнат компаниите да влагат тези средства с очакването, че в даден период те ще бъдат възстановени. 

Политическата криза у нас в последните три години променя настроенията на потребителите и инвеститорите, посочи още гостът. По думите му големите инвеститори са започнали да заобикалят България.

„Големите инвестиции в сферата на информационните технологии и индустрията не се случват в България, но се случват при съседите - в Гърция и Румъния. Румъния е в пъти пред нас в тази сфера, там мащабите са колосално ралични. Дори Сърбия, която не е в ЕС, успява да привлече такива инвестиции. България категорично изостава много и то от съседните ни държави“, каза гостът.

Колко важни са устойчивите и рециклираните материали за големите инвеститори? Как работодателите започнаха да преустройват офис пространствата след пандемията? Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Проектът се осъществява със специалната подкрепа на Национална асоциация на строителните предприемачи, Green Energy Supplier, Ennovaty, Verrsus и The Project.

Медийни партньори на мултиплатформения проект са Investor.bg, Dnes.bg и Money.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още