IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на споделени офиси в София става силно конкурентен

Това кара операторите постоянно да търсят креативни начини да се диференцират, като предлагат уникални услуги

14:30 | 03.07.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През последните години в София се наблюдава бързо развитие на пазара на споделени работни пространства (т. нар. коуъркинг). Регистриран е значителен ръст на търсенето на този тип площи от страна на професионалисти на свободна практика, стартъп компании, новонавлизащи, както и от вече съществуващи на местния пазар корпорации.

С нарастването на възможностите за дистанционна работа гъвкавите офиси се превърнаха във все по-привлекателна опция. В резултат на това броят на коуъркинг пространствата в София бързо нараства, като нови такива се появяват из целия град. Пазарът вече е силно конкурентен, което мотивира операторите постоянно да търсят креативни начини да се диференцират, като предлагат уникални услуги на своите клиенти, сочи доклад на консултантската компания Colliers за пазара на гъвкави офис площи в столицата към май 2023 г.

9800 кв. м

споделени офис площи се очаква да бъдат открити в София през следващата година

Същността на коуъркинг модела е в предоставянето на обслужване в допълнение на офис пространството. Съответно наемът не се определя на квадратен метър, а на напълно обзаведена и оборудвана площ на човек, като към това са включени разходи за използване на зали за срещи, комунални услуги, почистване, събития, закуски, безалкохолни напитки.

Сред основните характеристики на коуъркинг модела е и това, че цената за използването на офиса се предлага като услуга с гъвкави договорни условия, за да отговори на нуждите на бизнеса в бързо променящата се глобална среда. И двата аспекта позволяват създаването на „all inclusive” продукт, осигуряващ по-високи маржове на печалба.

Данните на Colliers от последните 24 месеца показват увеличаване на фиксираните договорни условия при гъвкавите площи и намаляването им при традиционните офис сгради.

През април-май 2023 г. Colliers изследва пазара на споделените офис пространства в София. Това, което се вижда в доклада на компанията, е, че концентрацията на този тип площи е в крайградските райони -  66% от общата квадратура и 48% от активните оператори са разположени в тази част на града. Почти половината (45%) от локациите се намират в стари административни сгради поради по-ниските оперативни разходи, 29% са в модерни офис сгради, 23% - в жилищни кооперации, останалата част са в хотели и в търговски обекти.

25 евро

е средният наем за еднодневен достъп

Местните оператори доминират на пазара, както по отношение на площта, която предлагат (с дял от 87%), така и на броя локации (с дял от 88%). Средният наем за еднодневен достъп е 25 евро, за нефиксирано бюро – 140 евро/месец, за фиксирано – 170 евро/месец и за частен офис – 210 евро/месец.

За това, че има интерес към този сегмент на офисния пазар, свидетелстват и плановете за нови проекти с обща площ от над 9800 кв.м, които се очаква да бъдат открити през следващата година. Основната част от тях ще се намират в широкия център на столицата.

През април 2023 г. Colliers проведе проучване сред водещите оператори на гъвкави офиси в София и техните ползватели. То показа, че почти половината от съществуващото търсене на такива площи идва от големи корпорации, ИТ компании и фрийлансъри. Основните предизвикателства, които срещат операторите, са нарасналите разходи и невъзможността да предложат допълнителни работни пространства.

Ползвателите споделят, че основният фактор, който определя избора им на коуъркинг локация, е наличието на общност от хора със сходни на техните възгледи. Други важни фактори са местоположението и интериора.

Над 60% от респондентите от страна на наемателите пътуват по-малко от 20 минути до избрания от тях гъвкав офис, а повече от половината работят от там минимум 5 дни в седмицата.

В заключение, перспективите пред пазара на гъвкави офис площи в София са положителни – очаква се стабилен растеж през следващите години. Въпреки че сегментът става все по-конкурентен, все още има значително пространство за иновации и диференциация, а операторите, които могат да предоставят висококачествени решения с акцент върху създаването на общност и възможности за сътрудничество между ползвателите, ще бъдат предпочитани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още