IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регионалните градове у нас може да посрещнат растящото корпоративно търсене на офиси

Празните офиси в Пловдив намаляват, във Варна расте предлагането на модерни офис площи, търсенето се движи от IT и аутсорсинг компании

10:49 | 15.06.23 г.
Снимка: Боби Тошев, БГНЕС
Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Търсенето на офиси в София се увеличава, движено основно от представителите на IT и аутсорсинг сектора, а предлагането все още не може да му отговори напълно, сочат данни на консултантската компания Colliers International.

Според компанията въвеждането на хибридния формат на работа не е довело до масово свиване на използваните от бизнесите площи и пазарът през последните години се развива интензивно.

Към първото тримесечие на 2023 г. предлагането на офиси клас А и Б в столицата възлиза на 2 432 900 кв.м с допълнителни 283 500 кв.м в строеж. Нетно усвоените площи са 26 700 кв.м, а свободните офиси клас А и Б са 11%. Наемните нива варират между 14 евро на кв. м на месец за офиси клас А и 10 евро на кв. м на месец за клас Б.

Colliers обобщава развитието на офис пазара в основните областни градове в страната към юни 2023 г.

Празните офиси в Пловдив намаляват

Предлагането на офис площи клас А и Б във втория по големина град в страната достига 270 700 кв. м, което е ръст с 5,9% на годишна база. В процес на активно строителство са общо 60 300 кв. м, по-голямата част от които са офиси клас А.

Свободните площи бележат спад от най-високата си стойност, достигната през 2020 г., когато започна пандемията от COVID-19, и към момента делът им е 11,4%.

Офисите клас А представляват по-голямата част от общия обем с дял от 56%. По-голямата част от площите са разположени в крайградските райони (56%), една четвърт са в широк център и само 19% - в центъра на града.

Търсенето през миналата година се е дължало изцяло на IT и аутсорсинг индустрията. Наемите остават стабилни - около 9 евро на кв. м на месец за площи клас А и около 5 евро на кв. м на месец за клас Б.

Ръст в предлагането на модерни офис площи във Варна

Предлагането на съвременни офиси във Варна се увеличава с 4,4% на годишна база и надхвърля 280 900 кв.м. Процентът на незаетите площи е 10,6 на сто - незначително намаление спрямо предходния период.

В града има само около 9400 кв. м. офиси в процес на активно строителство, а общо 54% от съществуващите площи се намират в сгради клас А.

Повече от половината от общото предлагане е съсредоточено в крайградските райони (55%), 23% са в широк център, а останалите 22% са в центъра на Варна.

Половината от нетното усвояване през 2022 г. е от представители на ритейл сектора, следвани от логистични компании с дял от 35% и IT компании с 15%. Средните наеми остават непроменени - 8 евро на квадратен метър на месец за офис площи клас А и около 5 евро на квадрат на месец за клас Б.

IT и аутсорсинг компании движат офис пазара в Бургас

Предлагането на модерни офиси в Бургас изостава от това в Пловдив и Варна, въпреки че се е увеличило с около една трета (концентрирано в един проект) и вече достига почти 91 хил. кв. м.

Процентът на незаетите площи в града традиционно е около 5-6%, но към датата на проучването на Colliers достига 20,6% в резултат на завършването на един голям проект. В процес на активно строителство са около 7700 кв.м. офиси.

Делът на площите клас А е 63% от общия обем. Почти половината от тях (48%) са съсредоточени в широкия център, в центъра се намират 20%, а в крайградските райони - 32%. Всички нетно усвоени площи през изминалата година са за компании от IT и аутсорсинг индустрията. Средните наемни нива за офиси клас А остават непроменени - 7,5 евро на кв. м на месец, а за клас Б - 5 евро на кв. м на месец.

Новото предлагане в Русе е почти поравно разпределено в офиси клас А и Б

Предлагането на офис площи в Русе достига 79 200 кв.м, от които 51% са клас А, а 49% - клас Б. По-голямата част от тях (75%) са разположени в крайградските райони и само 12% - в център, 13% се намират в широк център.

Около 5500 кв. м. са в процес на изграждане. Средните наемни нива за офиси клас А са около 7 евро на квадрат на месец. Търсенето през последната година се дължи изцяло на IT и аутсорсинг компании.

Без офиси клас А в Стара Загора и Благоевград

Предлагането в Стара Загора възлиза на 42 200 кв.м. В града няма офис сгради клас А, липсват и големи проекти в процес на изграждане. Наличните площи са почти равномерно разпределени между централните (48%) и крайградските райони (52%). И тук всички площи през последната година са усвоени единствено от IT компании.

Общото предлагане на офис площи в Благоевград е около 16 500 кв.м.  В града също няма проекти клас А, както и такива на етап в строеж. Офисите са разположени предимно в широк център - 42%.

Според Colliers повечето регионални градове разполагат с потенциал да отговорят на изискванията на постоянно развиващото се корпоративно търсене. Чрез създаването на сателитни офиси компаниите могат да увеличат своята конкурентоспособност чрез достъп до по-широк кръг от таланти и приспособяване към хибридна работа на няколко локации. Коуъркинг и флекс операторите също разглеждат възможности за експанзия извън столицата, отбелязва консултантската компания.

Независимо от наличието на интерес от страна на търсенето инвеститорите в имоти на тези пазари все още проявяват предпазливост към стартиране на нови проекти. Това отчасти се дължи на все още скромната активност на наемателите, както и на несигурността относно бъдещите условия на труд в средносрочен и дългосрочен план, пише Colliers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още