IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интерпол вече не издирва банкера Цветан Василев

Адвокатът на банкера обясни, че са искали преразглеждане на казуса в институцията

14:50 | 10.08.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Подсъдимият Цветан Василев вече не се издирва от Интерпол, потвърди адвокатът на Василев Константин Симеонов пред БТА. Международната организация на криминалната полиция е взела решение да изтрие всички данни в системата ѝ, свързани с Василев, тъй като случаят вече не отговаря на изискванията ѝ.

Считано от 5 август, Цветан Василев вече не се издирва с червена бюлетина, като решението е взето, след като Василев е поискал  организацията да преразгледа случая му. 

Интерпол включи в списъка си с издирвани лица банкера Цветан Василев през 2014 г. 

Интерпол издирваше Василев през 2014 г.. Скрийншот: Interpol.int Интерпол издирваше Василев през 2014 г.. Скрийншот: Interpol.int

Преди около две години издирването на съпругата и дъщерята на Василев беше спряно.

„Интерпол прие, че престъплението, за което ги обвиняват, не е престъпление по критериите на организацията, такава е формулировката и сега при Цветан Василев. Това е шамар за прокуратурата“, коментира днес Симеонов. Той добави, че делата на Антоанета и Радосвета Василеви все още са в прокуратурата на ниво досъдебно производство и „никой няма намерение да ги приключва“. Според него делата срещу тях могат да стоят на този етап в прокуратурата, докато не изтекат давностните срокове, които са много дълги за съответните престъпления.

По думите на адвокат Симеонов семейство Василеви се намират в момента в Сърбия и теоретично могат да пътуват вече извън страната, но не и в държави, част от Европейския съюз. Цветан Василев има издадена Европейска заповед за арест и е обявен за издирване в Шенген и според адвоката му те са все още действащи. Симеонов коментира още, че европейските заповеди за арест се издават от прокуратурата без съдебен контрол и припомни, че има решение на Европейския съд за правата на човека по тази тема.

През юли 2014 г. бизнесменът Цветан Василев беше привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Впоследствие той е обвинен за над 100 престъпления. На Василев са му повдигнати обвинения задочно, тъй като се намира в чужбина. 

Делото срещу Василев започна в Специализирания наказателен съд през 2018 г., докато той се намираше в Сърбия. Сръбските власти окончателно отказаха да екстрадират подсъдимия в България. Причината, според адвокат Константин Симеонов, е не само на основание, че му е предоставено политическо убежище, а и защото не виждат основание за екстрадиция и виждат, че делата, които се водят в България срещу Василеви са с „политическа насоченост“.

Наблюдаващ прокурор по делото КТБ беше сегашният главен прокурор Иван Гешев.  Малко след като делото влиза в Специализирания съд, той бе избран за ръководител на Спецпрокуратурата. По делото подсъдими са 18 лица, а обвинителният акт е над 10 хил. страници. Делото все още продължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още