IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гешев: Прокуратурата няма данни за преминаване на българската граница срещу 50 евро*

Нидерландският премиер Марк Рюте направи такова изказване във връзка с решението на страната му да блокира България за Шенген

10:48 | 04.12.22 г. 1
Главният прокурор Иван Гешев. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС
Главният прокурор Иван Гешев. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че прокуратурата не разполага с данни българската граница да се преминава срещу 50 евро, каквото изказване направи премиерът на Нидерландия Марк Рюте във връзка с решението на страната да блокира България за Шенген.

Прокуратурата ще изиска по реда на международната правна помощ от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни с Турция “с банкнота от 50€”, се казва в изявление на Гешев, разпространено днес от държавното обвинение.

"Ако нашите партньори от правоохранителната система на Нидерландия разполагат с такива, очаквам да ни бъдат предоставени по реда на международната правна помощ при спазване принципите на върховенството на закона", посочва още той.

България е правова държава, част от Европейския съюз, и като такава спазва и защитава европейските ценности, казва още Гешев.

Позицията на Нидерландия за приемането на страната ни в Шенген предизвика вълна от остри реакции сред българските власти и политическите сили. Вчера президентът Румен Радев написа в профила си във Facebook, че „вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!“.

Според служебния правосъден министър Крум Зарков позицията на нидерландския премиер Марк Рюте за България не отразява позицията на Европа. Рюте направи внушение, че за 50 евро може да се премине границата. Българи загинаха, за да пазят не само нас, но и тях. Рюте да внимава, това няма да мине просто така“, изтъкна Зарков пред bTV.

На 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще гласува с две отделни решения за разширяването на Шенген. Предвижда се министрите да гласуват за приемането на България и Румъния в едно решение и за Хърватия - с второ решение. За одобряване на решението се изисква единодушие, но в петък правителството на Нидерландия гласува за присъединяването на Румъния и Хърватия, но сигнализира, че няма да подкрепи влизането на България. 

Нидерландия може да преразгледа въпроса едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност, информира БТА. 

Междувременно правителственият пресцентър съобщи, че министър-председателят Гълъб Донев ще проведе среща на "Дондуков" 1 в понеделник с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, с министъра на външните работи Николай Милков и с министъра на правосъдието Крум Зарков. В рамките на срещата ще бъде направен преглед на действията на служебното правителство за отстояване на готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство.

*Информацията е актуализирана. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 04.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
оххх, колко си тъъъъп! истински милиционер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още