IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полският президент одобри закон за влиянието на Русия в страната

Критиците обаче смятат, че той ще бъде инструмент за премахване на политически съперници

18:15 | 29.05.23 г. 5
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Полският президент Анджей Дуда заяви в понеделник, че ще подпише законопроект, който създава мощна комисия, привидно имаща за цел да разследва влиянието на Русия в Полша. Според много критици обаче тя ще бъде инструмент за премахване от политическия живот на политически съперници на управляващата партия, най-вече опозиционния лидер Доналд Туск, съобщава Associated Press.

В петък парламентът одобри закона, предложен от дясната управляваща партия, който може да засегне резултата на парламентарните избори през есента, когато управляващата партия „Право и справедливост“ ще се опита да си спечели трети мандат.

Експерти казват, че законът нарушава конституцията на Полша, а опозицията призова Дуда да го отхвърли.

Дуда заяви, че одобрява законопроекта, тъй като дебати за влиянието на Русия върху политиката се водят в САЩ и някои европейски страни. Според него комисия за разследване на влиянието на Русия в европейските институции и отделни държави трябва да бъде сформирана и на ниво Европейски съюз. Полша ще настоява за това на следващата сесия на Европейския съвет, каза той.

Дуда допълни, че прозрачността в обществения живот е от критична важност и подчерта, че Полша има добър опит в публичните комисии, разследващи ключови социални и политически въпроси.

„Прозрачността при изясняването на важни публични и политически въпроси е от голямо значение за мен“, каза Дуда в обръщението си. „Обществото трябва да сформира собственото си мнение за това как неговите представители... се грижат за интересите му“.

„По тази причина... реших да подпиша законопроекта“, заяви Дуда. „Хората имат правото да знаят“. Той добави, че това е „форма на защита на интересите на Полша“.

Отговаряйки на опасенията на критиците, той настоя, че законопроектът не дава на комисията правомощията да премахва когото и да е било от обществения или политическия живот.

Законът ще влезе в сила в рамките на седмица от публикуването му в държавен вестник.

Законът ще създаде държавна комисия за разследване на руското влияние в Полша и върху националната сигурност. Като цяло се смята, че той е насочен срещу бившия министър-председател Туск, който сега е лидер на основната опозиционна „Гражданска коалиция“ в момент, когато тече ранна кампания за изборите.

Критиците твърдят, че разследващата комисия, с правомощия да забранява на хора да заемат публични длъжности и да отменя административни и бизнес решения, би нарушила правото на гражданите да се изправят пред независим съд и е ясен пример за това как партията „Право и справедливост“ използва закона за свои собствени изгоди още от идването си на власт през 2015 г.

Критиците гледат на законопроекта, който наричат „Лекс Туск“, като опит за създаване на мощен и противоконституционен инструмент, който би помогнал на „Право и справедливост“ да продължи да упражнява власт дори ако загуби контрола над парламента на изборите тази есен.

Поддавайки се отчасти на критиците, Дуда каза, че също така иска от Конституционния съд да разгледа законопроекта за съответствие с конституцията.

Туск ще ръководи продемократичен марш във Варшава на 4 юни, годишнината от частично свободните парламентарни избори през 1989 г., довели до свалянето на комунизма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: adimos Комбинация от три пръста с преобладаващ среден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: adimos |
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
danchomentata
преди 10 месеца
Корабостроителите на Лех Валенса бачкат ли за Cargill, Viterra украинска пшеница или Дуда ще бартеросва яблоко за пашкули със Си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Pyramid
преди 10 месеца
Любопитно ми е как Дуда и русофобите в Полша с подобни закони, ще компенсират загубите на полската икономика, причинени от действията им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още