IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската прокуратура разследва строителни фирми и Община Бойчиновци за злоупотреби с европари

Срокът за усвояване на почти 5,1 млн. лева от ПРСР 2014-2020 г. е удължаван многократно и няма данни строителството да е изпълнено, според институцията

22:17 | 28.11.23 г.
Снимка: архив Агенция "Пътна инфраструктура"
Снимка: архив Агенция "Пътна инфраструктура"

Европейската прокуратура е извършила на 23 ноември обиски по разследване за потенциално злоупотреба с европейски средства при ремонтите на общинска пътна мрежа в община Бойчиновци, съобщават от институцията.

Претърсванията са извършени на множество места в България, включително в обекти на строителни фирми, участвали в ремонтните дейности, както и в административни учреждения на община Бойчиновци, посочва се в съобщението.

Иззети са множество документи и са разпитани свидетели, уточняват от Европейската прокуратура.

Според разследването на 9 юли 2019 г. Община Бойчиновци е сключила договор за финансова помощ с Държавен фонд „Земеделие“, свързан с изпълнението на проекта, на стойност 2,6 млн. евро (почти 5,1 млн. лева). Средствата са от Програмата на ЕС за развитие на селските райони за програмния период 2014–2020 г.

В договора е установено, че срокът за усвояване на средствата и за подаване на искането за окончателно плащане е 36 месеца от датата на подписването му. Оттогава срокът е удължаван няколко пъти, а към днешна дата няма данни договорените дейности да са изпълнени, нито проектът да е приключен, пише в съобщението.

Разследването, което се провежда с подкрепата на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), продължава, за да се установи естеството и степента на предполагаемите престъпни действия, допълва се в съобщението на Европейската прокуратура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още