IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: На България ѝ е необходим Закон за лобизма

Министерството на правосъдието изработва изцяло нов Закон за съдебната власт, каза д-р Тони Димов

15:50 | 07.02.24 г. 1
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На България ѝ е необходим закон за лобизма, заяви д-р Тони Димов, председател на Центъра за оценка на въздействието на законодателството, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Твърдо съм убеден, че на България ѝ е необходим закон за лобизма по две причини. Първо, защото през последните 15 години непрекъснато и постоянно се осъществява лобистка дейност и има примери за хиляди лобистки промени в законодателството. Но втората причина е, защото в момента приключва работата си една група, създадена от действащия министър на правосъдието доц. д-р Атанас Славов, която е за разработването на концепция за Закон за уредба на лобистките дейности, в която имам чест да съм и аз“, каза Димов. 

Той обясни, че това е свързано с „поет ангажимент по Националния план за възстановяване и устойчивост”, освен това е препоръка и от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)”.

Димов обърна внимание на анормалното изместване на законодателната инициатива от Министерския съвет към отделния народен представител.

„Това е тенденция, която ние ежедневно, ежечасно наблюдаваме по линия на извършвания от нас мониторинг на законодателството”, каза той. 

Димов посочи, че при провеждането на регулаторната реформа „тя беше проведена едновременно за двата органа с право на законодателна инициатива и не трябваше да има никаква разлика в инструментите, които ще се прилагат”.

“Да, но не. В Народното събрание нещата бяха доста окастрени и се получи един непредвидим дуализъм, за който законодателният процес в Народното събрание по инициатива на народни представители се движи много по-лесно и безпроблемно, без сериозни изисквания за качество“, каза той.

Относно изместването на законодателната инициатива, той даде следния пример: 70% от внасяните законодателни проекти са от народни представители и само 30% от изпълнителната власт, а навсякъде в Европа е обратното. „Това означава, че там, където е лесно да се прокарват всякакви промени, там законодателството минава на килограм”, каза той.  

„Затова е добре лобизмът да бъде една добре уредена материя, като по-скоро нашето бъдещо законодателство по концепция би се доближило до американския модел – с регистър, със записване на срещите, с яснота кой може да лобира за какво, за какви неща и т.н. Това предстои да се случи“, каза още Димов. 

Експертът сподели, че в Министерството на правосъдието в момента усилено се работи по изцяло нов Закон за съдебната власт, който да детайлизира Конституцията в частта съдебна реформа, за да изпълни всичките изисквания и да приведе законодателството в съответствие с Конституцията.

„Това, което можем да очакваме в реално действие - как ще се проведат отделните избори, как ще се конституират новите съвети, разделянето на съдебния съвет. И много важно нещо - какви ще бъдат новите персонални състави на тези органи”, каза той. 

„Много дълго време ние казвахме така: не е важно кои са субектите и лицата, а са важни обективните рамки. Важно е законодателството, което да сложи намордник“, подчерта Димов.

„Важни са правилата, предписващи моделите на поведение, независимо дали изберем магаре или кон. Оказа се, че в държава като България, изобщо не е така. Напротив. Важно е кои ще са персонажите. Хората, които ще изпълняват закона”, каза още Димов.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
andy
преди 2 месеца
Мда, властимащите бандити трябва да си узаконят тлъстите си бакшиши!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още