IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михаил Фридман и бизнес партньорът му спечелиха обжалване срещу европейските санкции

Общият съд на ЕС нареди да се анулират европейските ограничителни мерки срещу руския магнат

13:17 | 10.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руският магнат Михаил Фридман и бизнес партньорът му Петр Авен изненадващо спечелиха в битката си срещу санкциите на Европейския съюз (ЕС) заради предполагаемите им връзки с президента Владимир Путин и войната, която той започна в Украйна, съобщава Bloomberg.

Нито една от причините, посочени от ЕС, за да оправдае санкциите за предполагаеми връзки с Путин, не е „достатъчно обоснована“, постанови Общият съд на блока в Люксембург в сряда. Той нареди да се анулират европейските ограничителни мерки, наложени от февруари 2022 г. до март миналата година.

ЕС не успя да докаже, че двамата „са подкрепяли действия или политики, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, или че са предоставили материална или финансова подкрепа на руските ръководители, отговорни за анексирането на Крим или дестабилизирането на Украйна“, каза съдът.

Фридман е един от най-известните бизнесмени в Русия, след като натрупа милиарди от банкиране, петрол и търговия на дребно. След като той и неговите партньори прибраха 14 млрд. долара от продажбата на петролната компания TNK-BP на контролираната от държавата „Роснефт“ през 2013 г., той се премести в Обединеното кралство, за да създаде компания за частни инвестиции в бизнеси по целия свят. В изслушване миналата година адвокатите на Фридман твърдяха, че животът му е бил „унищожен“, след като е бил поставен под санкциите на ЕС.

Фридман, със своите партньори Авен, Герман Хан и Алексей Кузмичев, е в дълъг списък от милиардери, включително Роман Абрамович и членове на семейството му, които се обърнаха към висшите съдилища на ЕС, за да се измъкнат от санкциите, наложили замразяване на активи и забрани за пътувания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още