IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След арест за корупция украински министър плати гаранция от 1,9 млн. долара

Срещу Микола Солский има повдигнати обвинения за присвояване на държавни земи

18:25 | 26.04.24 г.
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украинският министър на земеделието Микола Солский беше арестуван по-рано днес (26 април) по подозрения за корупция и съдът му определи гаранция от 75 млн. гривни (почти 1,9 млн. долара). Сумата беше платена от адвоката му и държавният служител напусна следствието, съобщава Bloomberg.

От сайта на съда става ясно, че обвиняемият ще трябва да предаде своите лични документи, да носи електронна гривна и да не напуска Киев. На Солский е забранено още да общува със свидетели по делото и е длъжен да се яви при повикване от Националното антикорупционно бюро на Украйна, съда или следователите по делото.

Солский беше едно от главните действащи лица при намирането на коридори за износ на украинската зърнена продукция след блокадите на украинските пристанища още в първите дни на руската инвазия през 2022 г. Според съобщенията на антикорупционното бюро той е участвал в схема за присвояване на 2,5 хил. хектара държавни земи в Сумска област. С ареста му се предотвратява изземването на още 3,3 хил. хектара, гласи още съобщение от институцията.

Солский не отрече, че е замесен в този случай, но посочи, че става въпрос за дело отпреди седем години (в периода 2017 - 2021 година), тоест преди да заеме поста министър. Това е случай от адвокатската му практика и се касае за спор между държавни предприятия и физически лица за земи, които са предоставени в съотвествие със закона.

Преди ден стана ясно, че антикорупционните власти в Украйна водят разследване срещу министър от кабинета на Денис Шмихал. По описанията на казуса стана ясно, че под прицел е земеделският министър и той подаде оставка, посочва украинската агенция "Униан".

От офиса на Transparency International в Украйна определиха ареста на Солский и разследването на казуса като "необичайно" и коментираха, че това ще бъде "положителен сигнал" за западните съюзници и донори на Украйна. Според организацията това е ясен индикатор, че антикорупционните органи не се притесняват да разследват нарушения по високите етажи на властта.

Това не е първият случай - преди година бюрото започна разследване на покупки на храни на завишени цени за армията, а при смяната на министъра на отбраната също се заговори, че причината са неизгодни покупки за армията. Олексий Резников отхвърли всички обвинения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още