IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демократична правова държава с нулева толерантност към корупцията: Украйна опитва да скъса с миналото

Войната е и възможност за страната да се промени изцяло

17:56 | 26.03.23 г. 13
Автор - снимка
Създател
Снимка: Ethan Swope/ Bloomberg
Снимка: Ethan Swope/ Bloomberg

Повече от 13 месеца продължава войната и битката за оцеляване на Украйна. За тези месеци от икономическа гледна точка страната преживя рекорден спад на брутния вътрешен продукт в 31-годишната си история, инфлация и обезценяване на националната валута. Щетите от руските удари се оценяват на 140 млрд. долара, или почти БВП на Украйна през 2022 година, пише украинската информационна агенция Униан.

Милиони украинци напуснаха домовете си, бягайки в чужбина или в други части на Украйна. Икономиката се сви с 29,2%, а икономическата активност - с 50 на сто, сочат данните на правителството.

Въпреки това Киев се справя удивително добре с управлението, коментира преди време директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Причината до голяма степен е международната финансова подкрепа, която достигна 31 млрд. долара, признава премиерът Денис Шмихал. "На първо място това са средства от САЩ, ЕС и МВФ. 45% от тях са грантове", допълва още той.

Всяка ракета или дрон влошава допълнително проблемите - бизнесът трудно задържа кадрите си, печалбите намаляват, свиват се заплатите и платените данъци, разказва още Шмихал. Според него обаче сега украинците започват да оценяват перспективите на икономиката и какъв потенциал има страната.

След като страната успява да оцелее на фона на ежедневни ракетни удари, окупирани територии, унищожена металургична индустрия и намалена селскостопанска продукция, то в мирно време икономическото възстановяване може да бъде забележително, коментират социолозите.

Според Серхей Данилов от Центъра за близкоизточни изследвания украинците очакват скок във възстановяването след края на войната. Украинската идентичност сега се формира на базата на "агресивно оптимистично бъдеще" - войната ще свърши и ние ще продължим напред към НАТО, ЕС и възстановяването, допълва експертът.

Украинците не искат вече да се връщат към ритъма отпреди войната и очакват Украйна да се превърне в икономически развита, социално ориентирана, правова държава със силни независими демократични институции, нулева толерантност към корупцията и насърчаване на честния бизнес, казва още Данилов.

Това е уникална възможност за властите, които много бързо могат да направят реформите, за да скъсат с миналото. Те не само ще помогнат на страната да се адаптира към новите реалности, но и ще помогнат за бърз икономически растеж, казват още експертите в страната.

Като източник на икономически растеж те сочат възможността за ресурсна независимост - особено в енергетиката. Украйна е богата на природен газ - конвенционален и шистов, както и други природни ресурси. Те са напълно достатъчни за задоволяване на вътрешното потребление.

Важен двигател за развитието на украинската икономика е строителството, включително и реконструкцията на жилищния фонд, реставриране на културните паметници и модернизация на пътната инфраструктура, включително и разширяване на мрежата на метрото в големите украински градове.

Метрото намалява задръстванията и емисиите въглероден диоксид от пътния трафик, което ще подобри качеството на живот на украинците. Строителството на нови метростанции също така увеличават и броя на работните места.

Селското стопанство на Украйна изхранваше 400 млн. души по света преди войната, напомнят още експертите. Секторът ще се нуждае от подкрепата на държавата, за да може да внедри нови технологии, да привлича инвестиции и да върне ролята си на локомотив на украинската икономика.

Но всичко това може да се случи само с подкрепата на чуждестранни инвеститори. А те ще дойдат, ако има подходящите условия. Както местният бизнес, така и чуждите инвеститори, очакват на първо място независима съдебна реформа и защита на инвестициите, намаляване на бюрокрацията и дигитализация, премахване на корупционните практики.

Необходима е данъчна реформа, която да опрости подаването на данъчни декларации - например за ДДС, и електронни системи за събирането на данъци, както и борбата с укриване на данъци, посочват още анализаторите, цитирани от Униан.

"Украинските предприемачи в Полша, България, Чехия и Румъния в момента получават по-добри условия за правене на бизнес, включително данъци, отколкото в Украйна. Сега трябва да създадем най-добрите условия в Европа за работа на малкия и среден бизнес в Украйна, за да се върнат в страната", допълва Андрий Длигач, съосновател на Центъра за икономическо възстановяване в Украйна.

Нужни са още реформи на трудовия пазар, приватизация и подкрепа за предприемачите. Или огромен по обем работа, която да извърши Киев. Но само тя може да доведе до съживяването на страната след края на войната. В крайна сметка Украйна няма какво да губи - нищо по-страшно не може да се случи за икономиката ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 26.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 11 месеца
До: ratten хахаха, така се тиска с много пяна по устата, че като ти набивам кожения северозападен киек да ми е кеф.... нищо че още си некъпана принцеса, чакаща иранския принц на бял тир... но квато беше майкя ти, такава е и дъщеря и!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 7
ratten
преди 11 месеца
До: khaoбръкнал си на мaйкя си в цвaйтера, цигaнинo видински. прoЗ си на зелен боб и ми прави кеф да се гавря с теб, aнaлна принцесо от дунав мост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 13
khao
преди 11 месеца
До: ratten хахахахахм явно доста надълбоко съм бръкнал в *** ти, щом редовно ме споменаваш, даже и в стаии в които не съм писал, помашка прахосмукачке ... поне изкъла ли се, или още ходиш с онова засъхналото по лицато ти ? :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 8
mr. Yoda
преди 11 месеца
Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че украинските деца са изправени пред проблема със сексуалната експлоатация в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 10
ratten
преди 11 месеца
До: SnaGi зелчо поне има въображение и дори чувство за хумор, за разлика от другите двама спецЯлисти, кухао, видинската цигaнкa и лисия император
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 11
0pk
преди 11 месеца
До: zelka007 виждам, че следиш вражеската пропаганда по-усърдно от мен. Като цяло, няма нищо за чепкaне - след като тука има разни актьори и прочие гинeколожки, дето да обясняват как руснаците крадат тоалетни чинии и махат чипове от пералните за да ги слагат в ракети, не виждам защо и в Русия да няма подобни лунaтици твърдящи разнообразни щуротии. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 14
SnaGi
преди 11 месеца
Месеците минават, а този "Интелект" zelkata не се отказва. По цял ден виси на компа и няма пропуск под статии за Русия. Вече вярвам, че освен много "умен", явно и пари заработва от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 16
SnaGi
преди 11 месеца
До: ratten, Да добавя и демократизирането на Сирия с янки проекта ИДИЛ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 25
zelka007
преди 11 месеца
До: 0pk ... демокрация в Украйна няма , само фaшаги дето пречат на асвабаждението , то това е ясно и на малките ... ти дай да разчепкаме друго : Руската актриса Мария Шукшина твърди, че HIMARS атакуват според координатите на ваксинираните със Спутник . Рускинята искрено вярва, че вирусът и ваксината изначално са били измислени, за да оставят в човека чип с координати за сателит ... вот ета новинка !! ... тази е съветник на зануленият детеубиец м/у другото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 18
ratten
преди 11 месеца
До: 0pkсега вече ще надмине по демокрация и либия и ирак и афганистан накуп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още