IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Допълнителните американски сили пристигнаха в Румъния, очакват се още

Те ще пазят източния фланг на НАТО от потенциално разрастване на украинската криза

23:31 | 09.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg</em></p>

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Американските войски, предислоцирани в Румъния от Германия, пристигнаха в северната ни съседка тази вечер, съобщи румънското министерство на отбраната. Те ще пазят източния фланг на НАТО от потенциално разрастване на украинската криза, предава Ройтерс.

САЩ изпращат близо 3000 допълнителни военни в Полша и Румъния, за да укрепят отбраната на източноевропейските страни. В Румъния е предислоциран ескадрон „Страйкър“ от американски веоннослужещи, базирани във Вилсек, Германия.

Министерството съобщи, че част от ескадрона, който ще се нарича сили за бързо реагиране „Кугър“, е влязла в Румъния около 20 ч. по Гринуич и се е насочила към военна база „Михаил Когълничану“ в източната област Констанца.

Американските сили използват военно-въздушната база „Михаил Когълничану“ в Черно море от 1999 г. Румъния, която е член на НАТО от 2004 г., приема и система за противоракетна отбрана.

Ескадронът „Страйкър“ ще се прибави към 900-те военни, които САЩ държат в момента в Румъния, някои от които като част от силите на НАТО, а други въз основа на отделни двустранни споразумения.

Франция също предлага да бъде водеща страна в бъдеща мисия на НАТО в Румъния, която може да събере около 1000 военни от различни страни, и решение може да бъде взето на следващата среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в средата на февруари.

„Нашият принос…, ще бъде да засилим всичко, което НАТО прави, и като цяло ние подкрепяме усилията на НАТО да изгради бойната група тук“, заяви съветникът от Държавния департамент на САЩ Дерек Чолет пред репортери в Букурещ в сряда.

„Подсилването на източния фланг от север на юг е на първо място в дневния ред на НАТО, няма никакъв спор по този въпрос. Едно от нещата, които ясно заявихме на руската страна, е, че ако те продължават този курс на ескалация и ако изберат да поемат по военния път за Украйна, ще видят още капацитет на НАТО по източния фланг“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
румънците имат опит на източния фронт ...може да опитат пак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още