IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изпращат допълнителни 3000 военни в Полша и Румъния

Русия нападна британския премиер Борис Джонсън и външния му министър Лиз Тръс, като ги обвини в глупост и незнание

19:02 | 02.02.22 г. 3
<p>
	Американският президент Джо Байдън.&nbsp;<em>Снимка: Oliver Contreras/Sipa/Bloomberg</em></p>

Американският президент Джо Байдън. Снимка: Oliver Contreras/Sipa/Bloomberg

САЩ ще изпратят близо 3000 допълнителни военни в Полша и Румъния, за да подсилят източноевропейските съюзници на НАТО срещу руската заплаха по думите на Вашингтон за нахлуване в Украйна, съобщиха американски официални представители, цитирани от Ройтерс.

Русия, от своя страна, сигнализира, че няма нагласа за компромис, осмивайки Великобритания, като нарече премиера Борис Джонсън „напълно объркан“. Страната обвини също британските политици в „глупост и незнание“.

Москва струпа над 100 000 военни близо до границите с Украйна. Тя отрича да има план за нахлуване в съседната страна, но твърди, че може да предприеме неуточнени военни мерки, ако исканията ѝ не бъдат изпълнени, включително обещание от НАТО никога да не приема Украйна.

Ескадрон „Страйкър“ с около 1000 американски военнослужещи, базиран в германския град Вилсек, ще бъде изпратен в Румъния, а около 1700 военни, главно от 82-а въздушно-десантна дивизия, ще бъдат предислоцирани от Форт Браг, Северна Каролина, в Полша. Други 300 военнослужещи ще бъдат придвижени от Форт Браг в Германия.

Целта според говорителя на Пентагона Джон Кърби е да се изпрати „силен сигнал“ на президента Владимир Путин „и на света, че НАТО е от значение за САЩ и че алиансът е важен за нашите съюзници“.

Полският министър на отбраната Мариус Блашчак съобщи в Twitter: „Засилването на американското присъствие в Полша с 1700 военни е силен сигнал за солидарност в отговор на възможна руска агресия срещу Украйна“.

Усилията за намиране на дипломатическо решение се провалиха през последните седмици. Западните сили твърдят, че основните искания на Русия не могат да са отправна точка и че Москва не показва никакви признаци за оттеглянето им.

Русия използва остър език срещу Великобритания, която възприе строга позиция през последните седмици.
В отговор на въпрос за плановете за телефонен разговор между Путин и Джонсън говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: „Има смисъл да се разговаря с всеки. Русия и президентът Путин са отворени за комуникация с всеки. Дори с някой, който е напълно объркан, той е готов да предостави подробни обяснения“.

Джонсън, който отмени разговор с Путин в понеделник, за да отговаря на въпроси в парламента по обвинения, че негови служители са нарушили правилата за блокада заради COVID-19, посети Киев във вторник, където обвини Русия, че е опряла пистолет в главата на Украйна.

Руското външно министерство осмя външния министър на Джонсън Лис Тръс заради думите ѝ, че Великобритания изпраща доставки на „балтийските си съюзници по Черно море“ – две морета, които са в противоположни части на Европа.

„Госпожо Тръс, вашите познания по история са нищо в сравнение със знанията ви по география“, написа говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в блог публикация. „Ако някой трябва да бъде спасяван от нещо, това е светът от глупостта и незнанието на британските политици“, допълни тя.

Вашингтон твърди, че няма да изпраща военни в Украйна, за да я защити от руско нападение, но ще наложи финансови санкции на Москва и ще изпрати оръжие, за да помогне на украинците да се защитят.

САЩ и съюзниците им отхвърлиха двете основни искания на Русия – да бъде забранено на Украйна да се присъединява към НАТО, и присъствието на войски в страните от Източна Европа, които се присъединиха към алианса след края на Студената война, да бъде ограничено.

Испанският вестник El Pais публикува изтекло копие от американския отговор на руските искания, в който Вашингтон предлага разговори с Москва по споразумение и двете страни да се въздържат от разполагането на офанзивни ракети или военни в Украйна.

Вашингтон може също така да предостави уверения, че няма крилати ракети в Полша или Румъния и да обсъди стъпки за предотвратяване на опасни инциденти по въздух или море, се казва в документа, който изглежда отговаря на публичната американска позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Броя на войниците е мерило за самочувствие.Украинците имат 200 000 армия. Руснаците решават че един техен войник се равнява на двама украински и пращат 100 000 армия. Американците решават че са дори по-добри и 10 000 войници ще са достатъчни. Тогава англичаните пращат Джеймс Бонд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
korn
преди 2 години
Лис Тръс срещу Мария Захарова, имаме женски сблъсък. Тук нещата могат да загрубеят скоростно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
САЩ изпращат допълнителни 3000 военни в Полша и Румъния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още