IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината от валутните резерви на Русия са замразени

Западните страни оказват натиск върху Китай да ограничи достъпа ни до резервите в юани, заяви финансовият министър на страната Антон Силуанов

16:38 | 13.03.22 г. 36
<p>
	<em>Антон Силуанов. Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Антон Силуанов. Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия е загубила достъп до почти половината от валутните си резерви, заяви финансовият министър на страната Антон Силуанов.

САЩ, Европейският съюз и Великобритания наложиха санкции на руската централна банка заради инвазията в Украйна.

"Общият обем на нашите резерви е около 640 млрд. долара и има около 300 млрд. долара в такова състояние, че не можем да ги използваме сега", каза Силуанов в интервю пред държавната телевизия "Россия-1", излъчено в неделя и цитирано от Bloomberg.

Министърът добави, че част от руските златновалутни резерви са в китайска валута. В същото време по думите му западните страни оказват натиск върху Китай, за да ограничи търговията с тях.

"Разбира се, има натиск да ограничат достъпа ни до тези резерви, които имаме в юани. Е, мисля, че нашето партньорство с Китай ще ни позволи да поддържаме сътрудничеството, което сме постигнали, и не само да го поддържаме, но и да го увеличаваме в условия, когато западните пазари са затворени", каза Силуанов, цитиран от ТАСС.

Финансовият министър на страната припомни, че дълговете към "недружелюбните" към Русия страни ще бъдат изплатени в рубли. "Но, повтарям още веднъж, дълговете, които трябва да плащаме към страни, които са недружелюбни към Руската федерация и са направили такива ограничения за използването на златни и валутни резерви, ние ще изплащаме дълговете на тези страни в рубли", подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

21
rate up comment 5 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Нмяа значение, тавариш. Русия винги ще си остане едно военна сила и азиатска ***. Русия никога няма да бъде център на цивилизацията, нито приятно местенце за живеене. Винаги ще сте там където сте сега, една примитивна нация която напада и избива другите народи и окопира териториите им. Дори Запада да западне, Китай ще бъде лидер, после Индия. Русия е със мюсулманските катуни от ОПЕК, продаваща суровини. ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 6
Alex Silver
преди 2 години
България е жертва, също като тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''...Към м. октомври 2018 г. в МВФ членуват 189 държави...България е член на МВФ от 25 септември 1990 г. Квотата на България в МВФ е 896.3 млн. СПТ. За периода 1991 2004 г. България сключва общо осем споразумения с МВФ. Успешно приключили са програмите с Фонда след 1997 г., в рамките на които България е изпълнила всички свои ангажименти и е получила договореното финансиране в пълен размер. През 2007 г. страната ни осъществи операция по предсрочно погасяване на дълга към МВФ като по този начин изплати окончателно задълженията си към Фонда. ..''https://....minfin.bg/bg/1390
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 2
Julius_BG
преди 2 години
Ама молим ви се - няма за къде да бързате с рубличките.... иде втори тото-шанс! Скоро 3 хилки за $ - да се чуди тогава човек какви по-напред тапети да пазарува за селския кирпич - рубльовки или газпромки........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''...Следва набиулината ...'' Да, де- тя носи лична наказателна отговорност за престъпните деяния на путин в качеството му на президент на русия, който съгласно руската конституция еднолично осъществява външните отношения на русия- хахахаха;0 ''...С малко промени - откъсване на РЦБ от международните хайдуци, като ...МВФ,...'' Алооо- България е държава- член на МВФ, та значи- ти твърдиш, че България е част от международните хайдуци... Много сте се разпищолили руските трол99ове в този български форум..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Taка лиии- я да видим какво точно разбираш ти от систематичен анализ на тези правни норми- чл.3 във вр. с чл. 5 от Определение агрессииУтверждено резолюцией 3314 (ХХIХ) Генеральной Ассамблеи от 14 декабря 1974 года във вр, с чл. 2 от Устава на ООН- това наруши русия с агресивната си война в Украйна; това е и основанието русия да бъде съдена от Международния съд на ООН в Хага- което вече се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 7
Alex Silver
преди 2 години
Ей тая глава от снимката скоро ще се търколи на дръвника. За такава прос.отия няма прошка. Следва набиулината и др. И разчистване на РЦБ от вредителите. Рашаните отдавна трябваше да го направят. Ей тия главчовци направиха невъзможно нормалното кредитиране на фирмите и компаниите. С малко промени - откъсване на РЦБ от международните хайдуци, като СБ и МВФ, няма да има никакви пречки за годишен растеж от над 10% и това е по много песимистични сметки. Излишно е да обяснявам на професионални труулове какво и как. Ще им дойде в повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
казва се: руБла, глyпи. Много ме е яд, че 14-а година не купих рублички, за 12 месеца щях да направя 40%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Стискай руплата :) Като мъртвец-свещ... то и без туй друго не ти остана :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Интересно- а ти какво точно разбираш от търговско право, от облигационно правоотношение, от сключване на търговски договори, имаш ли законното право сам да съставяш по професия един договор и да поставяш подписа си под текста му в качеството на лице, което по професия има правото да изготвя договори...Останалото не ме засяга- не съм мъж, а жена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още