IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината от валутните резерви на Русия са замразени

Западните страни оказват натиск върху Китай да ограничи достъпа ни до резервите в юани, заяви финансовият министър на страната Антон Силуанов

16:38 | 13.03.22 г. 36
<p>
	<em>Антон Силуанов. Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Антон Силуанов. Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия е загубила достъп до почти половината от валутните си резерви, заяви финансовият министър на страната Антон Силуанов.

САЩ, Европейският съюз и Великобритания наложиха санкции на руската централна банка заради инвазията в Украйна.

"Общият обем на нашите резерви е около 640 млрд. долара и има около 300 млрд. долара в такова състояние, че не можем да ги използваме сега", каза Силуанов в интервю пред държавната телевизия "Россия-1", излъчено в неделя и цитирано от Bloomberg.

Министърът добави, че част от руските златновалутни резерви са в китайска валута. В същото време по думите му западните страни оказват натиск върху Китай, за да ограничи търговията с тях.

"Разбира се, има натиск да ограничат достъпа ни до тези резерви, които имаме в юани. Е, мисля, че нашето партньорство с Китай ще ни позволи да поддържаме сътрудничеството, което сме постигнали, и не само да го поддържаме, но и да го увеличаваме в условия, когато западните пазари са затворени", каза Силуанов, цитиран от ТАСС.

Финансовият министър на страната припомни, че дълговете към "недружелюбните" към Русия страни ще бъдат изплатени в рубли. "Но, повтарям още веднъж, дълговете, които трябва да плащаме към страни, които са недружелюбни към Руската федерация и са направили такива ограничения за използването на златни и валутни резерви, ние ще изплащаме дълговете на тези страни в рубли", подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 8
Gocho
преди 2 години
Много лед натрупаха тия от Запада ,глобалното затопляне няма да ги огрее ,всичко е на път да изпозамръзне там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още