IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите предпочитат съюз с НАТО и ЕС пред съюз с Русия

Подкрепата за подобен съюз сред младите и активните е по-силно изразена, като достига 41% срещу 14% за съюз с Русия

09:33 | 30.06.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестиращ в подкрепа на кабинета Петков със знаме на ЕС. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Протестиращ в подкрепа на кабинета Петков със знаме на ЕС. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На фона на очертаващото се ново разделение в Европа след началото на руската инвазия в Украйна близо два пъти повече българи биха предпочели страната да бъде в съюз с НАТО и ЕС, отколкото са тези, които биха избрали съюз с Русия.

В рамките на национално представително изследване на общественото мнение, проведено на терен в периода 6-16 юни 2022 година от „Алфа Рисърч“ по поръчка на Институт "Отворено общество" – София, над 39% от анкетираните заявяват, че България трябва да се позиционира в съюз със страните от НАТО и ЕС в случай на ново разделение в Европа подобно на това от времето на Студената война. За съюз със страни като Русия и Беларус се обявяват 23% от запитаните, а близо 7% биха предпочели друг вариант на поведение на страната. Хората, които не могат да преценят или не отговарят на въпроса, са близо 31%.

 

 

Оказва се, че привържениците на съюз с НАТО и ЕС представляват най-голям дял от анкетираните във всички възрастови групи. Подкрепата за подобен съюз сред младите и активните е по-силно изразена, като достига 41% (срещу 14% за съюз с Русия) сред хората на възраст между 18 и 30 година и до 46% сред тези на възраст между 31 и 40 години (срещу 17% за съюз с Русия).

От хората на възраст между 41 и 50 години 41% са за съюз с НАТО и ЕС, а 24% предпочитат съюз с Русия. Сред по-възрастните подкрепата за западната ориентация на страната намалява, но продължава да е по-голяма от тази за съюз с Русия. 35% от анкетираните на възраст между 51 и 60 години, както и сред тези над 61 години се изказват в подкрепа на съюз с НАТО и ЕС срещу съответно 23% (в групата 51-60 години) и 31% (в групата над 61 години) предпочитащи съюз с Русия.

Привържениците на съюз с НАТО и ЕС доминират сред симпатизантите на четири от осемте политически партии, които през юни 2022 година получават подкрепата на над 4% от заявилите готовност да гласуват на парламентарни избори.

Партиите с доминиращи нагласи сред избирателите за съюз с НАТО и ЕС са:

Демократична България (96% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 0% са за съюз с Русия)
Продължаваме промяната (68% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 14% са за съюз с Русия) 
Има такъв народ (65% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 13% са за съюз с Русия) 
ГЕРБ (58% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 12% са за съюз с Русия) 

Партии с доминиращи нагласи сред избирателите за съюз с Русия са:

БСП (21% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 56% са за съюз с Русия)
Възраждане (17% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 49% са за съюз с Русия)
Български възход (25% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 38% са за съюз с Русия)
Сред привържениците на ДПС доминира групата на хората, които не могат да преценят или не дават отговор – 48%, докато близо 23% се изказват в подкрепа на съюз с НАТО и ЕС, а 21% са за съюз с Русия.

Колебаещите се доминират и в групата на анкетираните, които не са решили за кого ще гласуват (47% не могат да преценят или не дават отговор, 33% са за съюз с НАТО и ЕС, а 14% са за съюз с Русия), както и в групата на тези, които заявяват, че няма да гласуват (42% не могат да преценят или не дават отговор, 24% са за съюз с НАТО и ЕС, а 26% за съюз с Русия).

Данните са от национално представително изследване на общественото мнение, проведено сред пълнолетното население на страната през периода 6-16 юни 2022 година по метода на пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на респондентите. Респондентите са подбрани чрез двустепенна стратифицирана извадка по регион и тип населено място с квота  по признаците пол, възраст и образование. Проведени са 1000 ефективни интервюта. Максимално допустимо стандартно отклонение на национално ниво при 95% гаранционна вероятност: +/-1.58% при 50-процентен дял. Изследването на терен е проведено от „Алфа Рисърч“ в рамките на проект финансиран от Институт Отворено общество – София.

Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хаха, това е картинката, таварищи! А ако направят и социологически типаж на любителите на путинизма, резултатите ще са още по-трагикомични, необразовани, бедни, неуспели, мързеливи, дърти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
украински хакери са му хакнали профила :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
GiRo
преди 1 година
Хахха, какво ми виждат очите Импо :))) Или най-накрая си си пил хапчетата или са ти хакнали профила :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
onezero
преди 1 година
отворено общество платили на мисирките в социологията да правели анкета. Евробарометър като пусна резултати от своите анкети, цифрите за България бяха много интересни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Анонимен
преди 1 година
ДНЕ С ЖУЖЕТО ФАЛИРА, ВОЙНАТА РАЗХОДВА И РЕСУРСИ, А ПРЕЗ ЗИМАТА ЩЕ ИМА -80% ПО- МАЛКО ИЗНОС НА ГАЗ- КАТАСТРОФА! БРАТУШКИТЕ ЩЕ ГО ОВЕСЯТ С КРАКАТА НАГОРЕ НА ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД КАТО МУСОЛИНИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още