IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна бомбардира маршрутите за доставки на Москва

След седмици на затишие Киев и околностите отново са подложени на ракетен обстрел

06:54 | 29.07.22 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/SERGEY KOZLOV</em></p>

Снимка:  EPA/SERGEY KOZLOV

Според собствените ѝ изявления и оценката на западните разузнавателни служби Украйна отбелязва напредък в усилията си да си върне части от Южна Украйна. Според британското министерство на отбраната бомбардировките на три моста над река Днепър затрудняват снабдяването на окупираните райони от Москва. Град Херсон, най-важният в политическо отношение град в региона под руски контрол, сега също е практически откъснат от останалите окупирани територии. Междувременно сраженията в Източна Украйна продължават с пълна сила и наближават градовете Бахмут и Соледар. 155-ият ден от войната накратко.

Украйна очевидно се цели в маршрутите за доставки на Москва

Украинският генерален щаб съобщи във Facebook, че в момента се водят позиционни боеве в Херсонска област и че руските войски са предприели контраатаки на границата с Днепропетровска област. В продължение на седмици Киев хранеше надежди, че скоро ще си върне части от Южна Украйна.

Още в сряда западни източници съобщиха, че Украйна е постигнала напредък в контраофанзивата си в Херсонската област. С оглед на разрушените или повредени мостове Москва губи важни пътища за снабдяване. От руска страна има сериозни проблеми с доставките и морала на въоръжените сили. „Според нас оперативната пауза е неизбежна", заяви високопоставен западен служител. 

Зеленски остава уверен в победата

Украинският президент Володимир Зеленски обеща да възстанови след отвоюването им бомбардираните мостове, както и други разрушени части на страната. На празника на новата държавност на страната той изрази увереност в победата: „Ще освободим цялата си страна с военни, дипломатически и всички други достъпни инструменти". Според Зеленски досега Украйна е загубила контрол над около 20 процента от територията си. Той призова за повече тежки оръжия от Запада, за да се спрат руските атаки и да се освободят окупираните територии.

Продължаващи боеве в Източна Украйна

Междувременно в източната военна зона на Донецк боевете между войските на Киев и Москва продължават да се приближават към градовете Бахмут и Соледар. По данни на украинския генерален щаб врагът е постигнал частични успехи край Върщина, югоизточно от Бахмут. Други атаки в района на Бахмут, както и край съседния Соледар, обаче са отблъснати. Руските атаки на север от Словянск също се провалят. В Донецк и съседната Харковска област украинските позиции на десетки места отново бяха обстрелвани с артилерия. Имаше и въздушни удари.

Москва: американският доклад за броя на руските жертви е „фалшив“

Според оценки на САЩ броят на жертвите от руска страна също се увеличава. Кремъл в Москва обаче вече отхвърли цитираните от САЩ данни като „фалшиви". Това не са изявления на американското правителство, а само съобщения в медиите, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. CNN цитира Елиса Слоткин, член на Камарата на представителите от Демократическата партия, която преди това е участвала в таен брифинг на правителството на САЩ. Според съобщенията тя е казала: „Бяхме информирани, че повече от 75 000 руснаци са били убити или ранени, което е огромно количество“.

Официалните власти в Русия не предоставят актуална информация за броя на жертвите. Последната посочена цифра е 1351 загинали. По последни данни на американската служба за външно разузнаване ЦРУ от руска страна вече са загинали 15 000 души. В Украйна собствените загуби на страната се считат за държавна тайна. До средата на юли обаче президентът Зеленски награди посмъртно с медали около 3500 загинали войници. Президентският съветник Олексий Арестович определи загубите в началото на юни на "до 10 000 души".

Бундесверът доставя на Украйна пакети за обща защита

Въпреки че не е тежко въоръжение, Бундесверът предоставя на украинските въоръжени сили превозни средства и оборудване за ликвидиране на ядрени, биологични или химически бойни вещества. „Реших да доставя и германски пакет за защита от ядрено оръжие", обяви министърът на отбраната Кристин Ламбрехт. Тя заяви, че пакетът на стойност над 860 000 евро включва системи HEP70, които включват шест автомобила с пълно оборудване за обеззаразяване. Обучението на украинските военнослужещи и жени за работа с оборудването вече е завършено.

Медии: Граждански лица, убити от руски ракети

В централния украински град Кропвницки най-малко петима души са загинали, а други 26 са ранени при руска ракетна атака, съобщават украинските медии, като се позовават на началника на военната администрация там Андрий Райкович. Сред ранените има и цивилни. Според онлайн вестника „Украинска правда" най-малко 15 души са били ранени при други ракетни нападения в Киевска област. Засегнати са и цивилни граждани.

Киев и околностите отново са подложени на ракетен обстрел 

Петнадесет души са били ранени при руска ракетна атака срещу украинската столица Киев, съобщи губернаторът. Ракети са поразили военни обекти в покрайнините на големия град, съобщава в Telegram губернаторът на областта Алексей Кулеба. Повече от десет руски ракети са ударили и Черниговската област североизточно от Киев, съобщава губернаторът на областта пред украинската телевизия. Подобно на Киев, Чернигов не бе атакуван в продължение на седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

36
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
нали... влезнали са инкогнито на руска територия и са стреляли от там..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
от ковид умряха най много, заради бялата мафия... нека бъдем честни със себе си. и без ковид пак мрем много :)) и да не изпадаме до опорки както правят маскалите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
ааа, иска ми се... но цялата ви москалска трупа е на обиколки пред мен! виждам че и ти си в борбата за лидерското място, тоя пасквил ти донесе много точки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Разбира се :))) До момента всички ракети заботи в панелки са украински :))))) Нищо, че се вижда какви са :))) Тези пропаганди си ги разменяйте във фейса и телеграм както и с ковида . затова и умряха най-много българи !!! Бедните се.манипулират лесно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Императора каза, че било от цигара на матрос ? Палнал се кораба и паехал :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Толко си тAп, невежа и ***,че май ще получиш червен картон и ти, копейниче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Освен тва, усраина бомбардира успешно и затвори с пленени украински военни, че да не се чудят руснаците какво да ги правят :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 5
Hahoto2
преди 1 година
Може да има и по-креативни "копейки" от мен, но определено ти си водещ и.дио.т в този форум! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
скоро не бях чел по голяма глууупот, а тук има и по креативни копейки от теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 4
Hahoto2
преди 1 година
Двама братя се бият. Единият по-голям и по-як има претенции към бащиното наследство то СССР. През 2014 удря два шамара на малкия брат и си взима туй-унуй. Малкият влиза в западния фитнес, помпа, учи се на бокс и когато големият пак влиза да го шамари, го изненадва с няколко тежки крошета. Настава як пердах. Вече не си удрят шамари, яко ритане и млатене. Другарчетата от фитнеса помагат с боксове, камъни и инструкции, как да се бие големия брат. Насъбрала се е голяма тълпа, която го подкрепя. В задния джоб на големия брат има граната и пистолет. За сега само се млатят, сиерджиите вместо да ги разтърват ги насъскват. До къде ще ескалира боя, ще се включат ли и други в него, ще метне ли големия брат граната в мелето - предстои да разберем....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още