IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма кой да превози зърното от украинските пристанища

Минираните пристанища и опасенията за обстрел на корабите от руска страна са големи предизвикателства за корабособствениците

13:51 | 28.07.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В края на миналата седмица Украйна, Русия, Турция и ООН се разбраха за износа на украински храни, но по-малко от 24 часа след подписването на споразумението, руските военни обстрелваха едно от пристанищата, които бяха определени като точка за износа - Одеса.

Русия призна, че е бомбардирала пристанищната инфраструктура, въпреки че в споразумението беше записано, че двете воюващи страни ще се въздържат от подобни действия. Аргументът на Москва беше, че целта е кораборемонтен завод, в който се е намирал украински военен кораб. Украинската страна посочи, че попадението е в съоръженията, които ще бъдат използвани за износ на пшеница.

При това положение не е изненадващо, че корабните компании не изгарят от желание да транспортират украинските храни. Корабособствениците коментират още, че минираните пристанища също са голямо предизвикателство, посочва АР.

Според споразумението между страните Украйна няма да разминира пристанищата си и ще направлява корабите по сигурни коридори към открити води. От турска страна коментират, че не е изключено и да бъде поискано премахването на мините в крайбрежието на по-късен етап.

На корабите, превозващи зърнени храни, обикновено има между 20-25 души екипаж. Тяхната безопасност трябва да бъде гарантирана, коментират в бранша.

Анализаторите смятат, че на този етап нито корабните компании, нито застрахователите имат някакви гаранции за сигурността. "Виждаме само обещания, които не означават нищо по време на война", коментира Олексей Мелник от базирания в Киев мозъчен тръст Център "Разумков".

На този етап застрахователите отказват коментар дали ще предложат покритие за корабите, които ще превозват стоки от украинските пристанища, пише АР. По данни на Lloyd`s в момента в трите пристанща, включени в споразумението - Одеса, Южни и Черноморск, има блокирани 13 зърновоза. На някои от тях може все още да има екипаж, който да е съгласен да участва в износа.

Украйна има около 20 млн. тона пшеница, блокирани в складовете си след началото на войната през февруари. Това означава, че страната ще се нуждае от между 4 и 5 големи кораба, който да транспортират зърното, тъй като споразумението е ограничено в своето действие до 120 дни от подписването му.

Търговците в страната успяха да изнесат през съществуващите коридори - през р. Дунав и с жп композиции, част от пшеницата. След облекчаване на процедурите през май Украйна е изнесла около 1,5 млн. тона пшеница, а през юни - около 2 млн. тона. Преди военната офанзива на Русия обаче страната изнасяше 4-5 млн. тона пшеница на месец.

Износът на зърното и другите хранителни продукти от Украйна решава продоволствената криза в Африка и други страни от Близкия изток. Но то е от ключово значение и за украинските фермери, тъй като няма къде да складират новата продукция.

Войната ограничава износа на зърнени храни и от друг основен износител - Русия. Очакванията са, че подписаното преди дни споразумение ще облекчи и транспортирането на стоките от руските пристанища в Черно море. Москва обвинява ЕС, че износът на храни от региона е всъщност в резултат на санкциите, които налага Западът, но реално Брюксел не е налагал никакви ограничения върху износа на селскостопански стоки и торове от Русия.

Изпълнението на споразумението за износа на храни от украинските пристанища се наблюдава от Турция, която активно работеше този документ въобще да просъществува, и ООН. Пред АР от ООН коментират, че в Истанбул вече е отворен Общият координационен център, който непрекъснато следи за изпълнението на доставките от украинските пристанища "бързо, сигурно и ефективно".

За постигане на тази цел ангажимент поема и директорът на правното звено в Международната организация по корабоплаване - пенсионираният адмирал от бреговата охрана на САЩ Фредерик Кени, допълват още от ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
andy
преди 1 година
Нека позная, видиата са от украйнски режисьори и актьори, нали? Те си падат по евтиния PR. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ей го и тоя слабоумен копейник, москалите имали морал?? Дааа, цял свят им гледа "морала" от половин година вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Моля? Да ти изпратя ли клипове как москалските opки палят нивите с жито доктдето им стигат обсега на тенекиите?! Тpoл опърпан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Valentin13
преди 1 година
не е странно, защото руснаците имат морал, което липсва на западняците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
не е ли странно , че руснаците не бомбардираха житата на украйна ... както правеха германци и англичани ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още