IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устойчив ли е спадът в цените на хранителните продукти?

Индексът на FAO намалява вече трети пореден месец, но факторите, които притискат цените на храните вече изчерпват своето действие

22:48 | 26.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Когато през февруари Русия нападна Украйна опасенията на анализаторите бяха, че цените на хранителните продукти ще тръгнат рязко нагоре, пише CNN. В този момент дори и инфлацията не беше достигнала днешните нива, допълва агенцията.

През март индексът на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) достигна рекордни нива. В следващите месеци обаче пазарите се успокоиха и и в последните три месеца индексът, следящ цените на храните, намалява непрекъснато.

Но дали този спад е устойчив и заплахата за прехраната на милиони е вече зад гърба ни? Според анализаторите на JP Morgan не е точно така. Цената на пшеницата по различни причини намалява с 45% спрямо рекордите от март, а само от май насам пшеницата е поевтиняла с 25%. Но въпреки това положение, балансът на доставките и търсенето е наистина много крехък - износът на пшеница и слънчоглед все още е много ограничен, коментират анализаторите.

Но в същото време голяма част от спекулативните сделки, които бяха направени в първите седмици на войната в Украйна, вече са преустановени, а инвеститорите започват да залагат на предстояща рецесия, която ще ограничи търсенето на някои селскостопански продукти.

Успокоение донесе и постигнатото споразуцение за износа на храни от Украйна, макар че Москва го наруши по-малко от 24 часа, след като беше подписано. Украйна е сред големите производители на пшеница в световен мащаб. Страната очаква да прибере 50 млн. тона от новата реколта и да изнесе около 30 млн. тона.

Но според JP Morgan все още е рано за успокояване - цената на пшеницата може да се повиши отново с между 20% и 30%. Причината са въпросителните, които се появиха за изпълнението на споразумението за износа на украински храни, след като Русия обстреля пристанището в Одеса. То е едно от трите украински пристанища, които бяха посочени в договорките като изходна точка на корабите, които ще транспортират селскостопанската продукция.

На цената влияние ще окажат и логистичните проблеми за транспортирането на продукцията от военните зони.

Но не само войната е фактор на пазара на зърнени храни - горещата вълна в Европа поставя под въпрос новата реколта в редица държави, а в допълнение и по това време на годината потреблението традиционно расте.

CNN посочва, че стойността на индекса на храните на FAO през юни е с 23% по-висока спрямо същия период на 2021 година. От организацията се опасяват, че всички фактори, които притискат цените на храните, вече са изчерпали своето действие.

В същото време факторите, които предизвикват ръст, са налице - ръст на търсенето, неблагоприятно време, високи разходи за траспортиране, както и нарушение на веригите на доставки заради коронавируса. Войната в Украйна също има своето значение, посочва главният икономист на FAO Максимо Тореро Кулен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още