IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири товарни кораба отплаваха от украински пристанища

Украйна работи за това пристанищата да могат да обработват най-малко сто кораба на месец

17:33 | 07.08.22 г.
Товарният кораб Osprey S, плаващ под флага на Либерия, стана първият след нашествието на Русия, който пристига в украински пристанищен град. Снимка: EPA/БГНЕС
Товарният кораб Osprey S, плаващ под флага на Либерия, стана първият след нашествието на Русия, който пристига в украински пристанищен град. Снимка: EPA/БГНЕС

Четири кораба, превозващи храни от Украйна, отплаваха от украински черноморски пристанища в неделя в рамките на сделка за деблокиране на износа по море от страната, съобщиха украински и турски представители, цитирани от Ройтерс.

Четири товарни кораба бяха натоварени с почти 170 хил. тона царевица и други храни, съобщиха украинските пристанищни власти във Facebook.

Възобновяването на износа на жито е наблюдавано от Съвместния координационен център в Истанбул, където работят руски, украински и турски представители и служители на ООН.

ООН и Турция бяха посредници за сделката миналия месец, след като световната организация предупреди за възможни огнища на глад в части от света заради спирането на доставките на зърно от Украйна, което намали предлагането и тласна нагоре цените.

В събота кораб под чуждестранен флаг пристигна в Украйна за първи път от началото на войната през февруари, за да бъде натоварен със зърно, съобщи украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков.

„Постепенно преминаваме към по-големи обеми на работа. Планираме да гарантираме възможностите на пристанищата да обработват най-малко сто кораба на месец в близко бъдеще“, допълни той във Facebook в неделя.

Кубраков каза още, че Украйна планира скоро да включи пристанищния град Пивдений в прилагането на инициативата за износа на зърно и очаква, че в резултат на това Украйна ще може да превозва най-малко три милиона тона стоки на месец.

Преди нашествието на Русия в Украйна двете страни съставляваха заедно близо една трета от световния износ на пшеница. Русия нарича действията си в Украйна „специална военна операция“.

Съвместният координационен център заяви късно в събота, че е разрешил преминаването на общо пет нови кораба през черноморския коридор – четири от тях са отплавали от Черноморск и Одеса с общо 161 084 метрични тона храни, а другият е влязъл в Украйна.

Сред корабите, които са отплавали от украинските пристанища, са Glory с товар от 66 хил. тона царевица за Истанбул и Riva Wind, натоварен с 44 хил. тона царевица, който е поел към турския град Искендерун, съобщи турското министерство на отбраната.

То допълни, че други два плавателни съда, които трябва да напуснат Украйна, са Star Helena с товар от 45 хил. тона царевично брашно, пътуващ за Китай, и Mustafa Necati, превозващ 6 хил. тона слънчогледово олио, който ще поеме към Италия.

Съвместният координационен център съобщи още, че е близо до финализирането на процедурите за корабоплаване, целящи да направят по-регулярни операциите в подкрепа на прилагането на зърнената сделка. Очакваше се процедурите да бъдат публикувани в началото на тази седмица.

Първият кораб, който отплава от украинско пристанище въз основа на сделката, няма да пристигне в Ливан в неделя, както беше планирано, съобщи украинското посолство в Ливан. Razoni отплава от Одеса миналия понеделник с 26 527 тона царевица.

Посолството съобщи пред Ройтерс, че корабът „има забавяне“ и „няма да пристигне днес“, без да съобщава повече подробности за датата на пристигане или за причините за забавянето. Данните на сайта MarineTraffic.com показаха, че Razoni се намира край турското крайбрежие към неделя сутринта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още