IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Кючуков: За една година талибаните наложиха идеологията си в Афганистан

Положението е много по-тежко, отколкото при предходното управление – властта на талибаните вече не се поставя под въпрос, посочи бившият зам.-външен министър

14:31 | 16.08.22 г.

Талибаните завладяха Афганистан след оттеглянето на САЩ преди една година и започнаха да налагат стриктен ислямски режим. Те контролират цялата страна, а очевидно в обозримо бъдеще трудно може да се очаква външна военна мисия там. Това коментира в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения.

Според него ключовият въпрос оттук нататък е дали талибаните ще се капсулират в рамките на Афганистан в собствената си фундаменталистка идеология, или Афганистан ще се превърне в износител на радикален ислям не само в региона, но и в по-широк план в света.

„Това ще зависи от развитието на отношенията между талибаните и „Ал Кайда” – те изповядват една и съща идеология – радикалния ислям, посочи Кючуков. – Въпросът е в какви конкретни мерки виждат осъществяването на борбата с неверниците.“

Той определи като сериозен провал на Запада случилото се в Афганистан. „Всичко, което можеше да се очаква като политика от талибаните, се случи и нищо от това, което ние търсехме от гледна точка на повече сигурност или повече демокрация в страната, не присъства“, смята анализаторът.

Той определи положението в Афганистан много по-тежко, отколкото при предходното управление на талибаните, защото във вътрешен план те вече са достатъчно утвърдени, контролират цялата територия на страната и властта им почти не се поставя под въпрос.

По думите на Кючуков Афганистан изчезна като тема от международните отношения, а това затишие дава възможност на талибаните да консолидират своята власт и да търсят решение на икономическите проблеми. Анализаторът съобщи, че те успяват да повишат събираемостта на данъците и да прекратят до известна степен граничния трафик, имат и по-сериозна борба с отглеждането и експорта на наркотици.

Как се промени Афганистан след превземането от талибаните? Откъде набавя финанси за страната управлението на талибаните? Ще се обърне ли тенденцията за отнемане на правата на жените в Афганистан?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още